JS in het rode noorden

Julian Bushoff, raadslid in Groningen, heeft deze week een blogje geschreven over de campagne voor de herindelingsverkiezingen van 21 november.

5

Groningen kleurt rood

 

Groningen is een van de leukste steden van Nederland en afgelopen weekend was het absoluut de leukste stad van Nederland, want toen vond het JS-congres plaats in Groningen. Scherpe discussies en bijzondere ideeën passeerden de revue. Het was ontzettend gezellig. Traditiegetrouw zijn er vast en zeker sterke verhalen en roddels die nu de ronde doen over de JS en het legendarische Groningse nachtleven. Dierbare herinneringen of juist iets dat je liever snel vergeet. Het hoort bij een JS-congres en het hoort bij Groningen.

 

Ik wil iedereen die aanwezig was hartelijk bedanken voor het geweldige Congres en in het bijzonder voor jullie inzet tijdens de campagne op zaterdag. Samen hebben we heel Groningen roodgekleurd. Dat is ook nodig om een goede verkiezingsuitslag te behalen en om ervoor te zorgen dat vanaf morgen (21 november) de PvdA de weg omhoog voorgoed heeft teruggevonden.

 

Lokaal, provinciaal, nationaal, Europees of op welk niveau je het ook maar kan bedenken, is een sterke sociaaldemocratie keihard nodig. Het is nodig dat jongeren weer betrokken zijn bij de politiek en maatschappelijke vraagstukken. Juist jongeren, juist wij. Het gaat immers over onze toekomst. We niet rustig afwachten en ons de toekomst laten overkomen en laten bepalen door grijze mensen in Den Haag, maar moeten de toekomst zelf vormgeven binnen de JS of daarbuiten.

 

Een weekend lang storten wij ons als JS’ers (eerlijk is eerlijk) op bier en op politiek. Veel andere jongeren haken juist af bij het woord ‘politiek’. En daar ligt een opdracht voor de JS dat moet anders. Want, hoewel de democratie zoals wij die kennen in Nederland van tijd tot tijd, lawaaiig, rommelig en ingewikkeld kunnen zijn. “Eenieder heeft zijn of haar eigen mening en overtuiging”. Is volgens mij juist deze discussie, de uitwisseling van argumenten, kenmerkend voor democratie, vrede en vrijheid.

 

Vrede, vrijheid en democratie zijn namelijk lang niet altijd vanzelfsprekend. Op veel plekken in de wereld riskeren mensen, jonge mensen zoals wij, hun leven doordat ze hun mening uiten, om invloed uit te oefenen op gewone dingen in het dagelijks leven.

 

Dat is ook waar politiek voor mij om gaat: gewone dingen in het dagelijks leven. Politiek gaat voor mij over veel meer dan alleen abstracte beleidstermen. Waar het gaat over ‘bestaanszekerheid’ dan gaat het over zeker zijn van een inkomen. Zeker zijn van een betaalbare en goede woning. Zeker zijn van goed onderwijs. En zeker zijn van zorg als je dat nodig hebt.

 

In de politiek kun je op dergelijke onderwerpen het verschil maken. Toch kan de politiek niet alles alleen oplossen. Daarom gaat politiek in mijn ogen ook over het inspireren en motiveren van mensen. Mensen stimuleren iets voor elkaar te doen, er voor elkaar te zijn. Maar wanneer dat even niet lukt, dan moet de politiek en bij uitstek de PvdA, er zijn voor alle mensen.

 

Er zijn voor elkaar en voor iedereen, noem het solidariteit, dat is precies waar het dit huidige kabinet aan ontbreekt. Daarom moeten we de komende verkiezingen keihard ons best moeten doen om morgen Groningen, in maart de provincies en in mei Europa rood te kleuren. Zaterdag hebben we daar een goed begin gemaakt, nu moeten we verder!

Julian Bushoff

 

Categorieën: Blog, Campagne

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA