JS herdenkt de dood van de volkshuisvesting

De volkshuisvesting is dood… Leve de volkshuisvesting!

IMG_20191122_205218

De Jonge Socialisten in de PvdA (PvdA-jongeren) organiseerden op de vooravond van hun landelijk congres de dag er na in Zwolle een stille tocht.

Op de vooravond van het landelijke Jonge Socialisten (JS)-congres in Zwolle voerde de JS actie. De groep jongeren, geflankeerd door Eerste Kamerlid Ferd Crone en fractievoorzitter Patty Wolthof, liepen een stille tocht houden door de binnenstad van Zwolle om de dood van de volkshuisvesting te herdenken.

Afgelopen weekend zei JS-voorzitter Jesse Koops in een speech op het PvdA-congres dat de portiekwoningen die ooit zijn gebouwd zodat iedereen een dak boven het hoofd heeft, nu onbetaalbaar zijn: “In Zwolle betaal je aan vaste lasten al snel duizend euro per maand.”

De JS vindt dat wonen een recht is en is blij dat een dak boven je hoofd een recht is dat gegarandeerd is door de grondwet. Toch blijkt dat het vaak niet lukt om wonen voor iedereen toegankelijk te maken. Jongeren blijven langer thuis wonen en kunnen pas later een huis kopen.

De JS wil hierom dat wonen niet meer wordt gezien als een woningmarkt maar dat we naar volkshuisvesting gaan. Het feit dat flats op Funda hier en daar worden aangeprezen als beleggingsproduct is volgens hen foute boel: “Als beleggers woningen zien als iets waar ze winst op kunnen maken, kun je niet raar opkijken dat wonen vreselijk duur is geworden,” vervolgt Koops, “Ik wil niet beleggen. Ik wil gewoon een dak boven m’n hoofd.”

Ook de Overijsselse afdeling van de JS sloot aan bij deze actie. De landelijke tendens van als maar duurdere woonlasten en lastiger te vinden woningen wordt ook in Zwolle gevoeld. Lokaal voorzitter Nicolien Boekhoudt toont zich solidair: “Je merkt heel erg dat Zwolle booming is, je kan voor geen fatsoenlijk bedrag een woning krijgen.”

Categorieën: Persbericht, Wonen & verkeer

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA