JS blij dat PvdA rechtse bijstandsregels terugdringt, bezorgdheid blijft

portemonnee

De Jonge Socialisten in de PvdA reageren enigszins opgelucht op de aanpassingen die op de nieuwe bijstandswet. Desalniettemin blijft de JS zich grote zorgen maken over de verplichte tegenprestatie.

PERSBERICHT

JS blij dat PvdA rechtse bijstandsregels terugdringt, bezorgdheid blijft

Gisteren werd duidelijk dat de soep met betrekking nieuwe bijstandsregels niet zo heet gegeten wordt zoals deze werd opgediend. De Jonge Socialisten in de PvdA reageren dan ook enigszins opgelucht op de aanpassingen die staatssecretaris Klijnsma vandaag bekend maakte over de nieuwe bijstandswet. Desalniettemin maakt de JS zich grote zorgen over vrijheid van gemeenten om deze verplichte tegenprestatie alsnog onverkort op te leggen. “In gemeenten waar de VVD, D66 of het CDA de dienst uitmaken na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart aanstaande lopen bijstandsgerechtigden het gevaar vogelvrij verklaard te worden”, aldus JS-voorzitter Toon Geenen.

De afgelopen tijd hebben PvdA Kamerleden Mariëtte Hamer en John Kerstens hemel en aarde bewogen om de VVD te overtuigen dat de voorgestelde bijstandsregels onrechtvaardig waren. Nu vervallen de kledingsvoorschriften en ook de idiote termijn van vier weken tussen aanvraag en behandeling van een bijstandsuitkering. “De scherpste kantjes zijn er door de PvdA vanaf gesloopt,” stelt Geenen.

De Jonge Socialisten zijn niet compleet tevreden met het onderhandelingsresultaat. “Deze bijstandsmaatregelen blijven een VVD-gedrocht, waarbij bezuinigingen belangrijker zijn dan mensen” zegt de JS-voorzitter. Zo stoort het de JS enorm dat de bijstand niet meer wordt gezien als de ondergrens van een fatsoenlijk bestaan waar iedereen recht op heeft. “Mensen moeten niet met strafmaatregelen tot een tegenprestatie gedwongen worden, de bijstandsuitkering is in de eerste plaats een recht. Deze wet zet bestandsgerechtigden nog steeds te veel weg als onwelwillende nietsnutten, terwijl het merendeel gewoon graag werkt!”

Categorieën: Economie & arbeidsmarkt, Partij van de Arbeid, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA