Jongerenorganisaties plaatsen vacature ‘Ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid’

De Jonge Socialisten, ROOD, FNV Jong, DWARS, GroenLinkse Jongeren, PINK! en CNV Jongeren snappen niet dat het Kabinet een ambassadeur in wil stellen, maar niet met voldoende oplossingen komt om de werkloosheid onder jongeren terug te dringen. Om er zeker van te zijn dat er een ambassadeur komt met praktijkervaring plaatsen de organisaties een vacature waar jongeren die een baan zoeken op kunnen reageren. Zo heeft in ieder geval één jongere weer werk.

De werkloosheid in Nederland is enorm. Ruim 7.5% van de beroepsbevolking is werkloos en onder jongeren is dat ten minste 15%.

Het Kabinet zegt nu de hoge jeugdwerkloosheid serieus te nemen en wil een ambassadeur voor Aanpak Jeugdwerkloosheid instellen. De Jonge Socialisten, ROOD, FNV Jong, DWARS, GroenLinkse Jongeren, PINK! en CNV Jongeren snappen niet dat het Kabinet een ambassadeur in wil stellen, maar niet met voldoende oplossingen komt om de werkloosheid onder jongeren terug te dringen. Om er zeker van te zijn dat er een ambassadeur komt met praktijkervaring plaatsen de organisaties een vacature waar jongeren die een baan zoeken op kunnen reageren. Zo heeft in ieder geval één jongere weer werk.

Nederland zit momenteel in een diepe economische recessie, inmiddels de derde dip op rij. Voor 2014 voorspelt het CPB weliswaar een beperkte economische groei, maar de werkloosheid zal nog veel verder stijgen. Het antwoord van het Kabinet komt niet veel verder dan “meer bezuinigen”, snijden op een moment dat juist banen en investeringen in de toekomst nodig zijn. Dit geldt helemaal voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. De politieke jongerenorganisaties Jonge Socialisten, ROOD, DWARS en PINK! en de vakbonden FNV Jong en CNV Jongeren hebben de handen ineengeslagen, omdat zij dit onacceptabel en onbegrijpelijk vinden. Banen voor jongeren komen niet vanzelf, daar moeten we gericht in investeren. Het is goed dat het Kabinet dit ook inziet en komt met een aantal maatregelen, maar de organisaties vinden deze niet voldoende.

Wat de organisaties nog het meest verbaast is dat er heel erg weinig zicht is op wat de werkelijke jeugdwerkloosheidscijfers zijn, omdat veel jongeren zich überhaupt niet melden bij het UWV. Uit schattingen van FNV Jong blijkt dat de werkelijke werkloosheid onder jongeren wel eens het dubbele zou kunnen zijn van het officiële cijfer. Dit is verbijsterend, en alleen al het weghalen van drempels om jongeren zich te laten melden zou een grote stap voorwaarts zijn. Dergelijke maatregelen kunnen zonder veel kosten direct worden ingevoerd, samen met meer onderzoek naar regio- en sectorspecifieke jeugdwerkloosheid. Maatwerk is essentieel, maar dan moet wel bekend zijn waar dat maatwerk nodig is.

Geïnteresseerde jongeren kunnen hun motivatie en CV sturen naar info@minszw.nl ter attentie van Minister Asscher.

Categorieën: Economie & arbeidsmarkt, Jeugdwerkloosheid, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA