Jongeren GroenLinks, PvdA, SP, PvdD: Teeven moet opstappen

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie moet aftreden. Dat stellen de politieke jongerenorganisaties van GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie moet aftreden. Dat stellen de politieke jongerenorganisaties van GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren.

De politieke jongeren vinden dat VVD’er Teeven structureel blundert op zijn beleidsterreinen asielbeleid en vreemdelingendetentie. De dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die onrechtmatig gevangen werd gesteld en in wiens procedure door een falend systeem fout op fout werd gestapeld, was de laatste druppel voor de jongerenorganisaties. Zij hebben niet langer het vertrouwen dat Fred Teeven geschikt is als staatssecretaris. Daarom roepen zij de Tweede Kamer op in het spoeddebat van donderdag over het functioneren van Teeven de staatssecretaris naar huis te sturen.De afgelopen jaren zijn meer dan twintig rapporten en verslagen gepubliceerd over het falende asielbeleid en vreemdelingenopvang in Nederland. Vorig jaar zomer raadpleegde de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, al deze onderzoeken voor zijn eigen studie naar de misstanden in de Nederlandse vreemdelingendetentie. De conclusies waren keihard: de Nederlandse vreemdelingenopvang is onmenselijk en geestdodend. Meermaals luidde Brenninkmeijer de noodklok bij de staatssecretaris. Dit alles ten spijt. Teeven verandert zijn beleid niet.

Door het falende, onmenselijke beleid en de onwil van Teeven om dit beleid te veranderen is voor de jongerenorganisaties DWARS, de Jonge Socialisten, ROOD en PINK! de maat nu vol. Ashley North, voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren: “Als het om vluchtelingen gaat, worden de mensenrechten in Nederland al jaren niet nageleefd. We behandelen ze als grof vuil. Teeven is hier verantwoordelijk voor, maar neemt zijn verantwoordelijkheid niet. Hij heeft aangetoond de situatie niet te kunnen én niet te willen veranderen. Teeven moet opstappen”.

Met het vertrek van Teeven willen de politieke jongerenorganisaties de weg vrijbanen voor hervormingen in het asielbeleid en de vreemdelingendetentie. In plaats van zo laag mogelijke immigratiecijfers moet de behartiging van de universele mensenrechten het uitgangspunt worden. Toon Geenen, voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA: “We kunnen niet langer accepteren dat Nederland de mensenrechten wat betreft vluchtelingen niet naleeft. Het zieke asielsysteem moet weer gezond gemaakt worden. Het vertrek van Teeven is daarbij een eerste stap”.

Morgen legt Fred Teeven verantwoording af in de Tweede Kamer over de dood van Dolmatov en de opstapeling van fouten die de overheid daarbij heeft gemaakt. Dan zal duidelijk worden of de Kamer de oproep van de politieke jongerenorganisaties ondersteunt en de staatssecretaris met een motie van wantrouwen wegstuurt.

Categorieën: Immigratie & integratie, Vluchtelingen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA