Jonge Socialisten zetten sociaaldemocratische waarden op Marktplaats

De Volkskrant berichtte gisteren dat steeds meer mbo-studenten de schoolkosten niet meer kunnen betalen, doordat zij hier minder geld voor krijgen vanuit het rijk. Minister Bussemaker stelde voor dat studenten boeken en andere studiebenodigdheden maar tweedehands via Marktplaats moeten aanschaffen. De Jonge Socialisten in de PvdA vinden dit nogal een gênante opmerking. Voorzitter Bart van Bruggen: “In het garanderen van de toegankelijkheid van het onderwijs kan de minister nog wel een portie sociaaldemocratische waarden gebruiken. Die hebben we voor haar maar op Marktplaats gezet zodat ze gemakkelijk te vinden zijn.”

Scholen en gemeenten doen al veel om deze armere gezinnen te ondersteunen, maar de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten is afgelopen jaar afgeschaft en daar ondervinden vooral de armste gezinnen nu de problemen van. “Toegankelijk onderwijs is één van de belangrijkste sociaaldemocratische idealen en de prijs van je eigen koksmes of kappersschaar moet die toegankelijkheid niet belemmeren. De overheid moet die toegankelijkheid bewaken en Bussemaker is de aangewezen minister om dat te doen.” zegt Van Bruggen.

"In het garanderen van de toegankelijkheid van het onderwijs kan de minister nog wel een portie sociaaldemocratische waarden gebruiken"

Bart van Bruggen Tweet citaat

Een ander probleem wat in de Volkskrant werd belicht, is dat veel gezinnen moeite hebben de openbaar vervoerskosten te betalen. In tegenstelling tot in het HBO en universitair onderwijs, krijgen MBO-studenten pas vanaf hun 18e een gratis OV-kaart, terwijl de meesten al op hun 16e beginnen met een studie.  De Jonge Socialisten voeren al sinds 2006 campagne voor een gratis OV-kaart voor mbo-studenten onder de 18 en vanaf 1 januari wordt het eindelijk realiteit. Van Bruggen: “We zijn erg blij dat het is gelukt om deze kaart ingevoerd te krijgen, zodat ook mbo-studenten straks gewoon gratis naar hun studie kun reizen. Toch is het wel jammer dat het eerst zo’n groot probleem moet worden voordat er eindelijk een oplossing komt.”

Doe hier een bod op Marktplaats!

Voor vragen, neem contact op met:

Categorieën: Onderwijs, Partij van de Arbeid, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA