Jonge Socialisten: PvdA, blijf buiten de Brusselse handjeklap!

De Jonge Socialisten zijn diep teleurgesteld over de deal die de Europese Sociaaldemocraten in het Europees Parlement sloten om de positie van Martin Schulz veilig te stellen.

Krap een maand nadat de Europese kiezers een duidelijk signaal afgaven door thuis te blijven of door kritisch te stemmen lijkt de Europese top weer het oude spelletje te spelen, waarbij democratische principes ondergeschikt zijn aan macht. “Het is beschamend dat de Europese sociaaldemocraten nu alweer meedoen aan schimmige achterkamertjespolitiek, terwijl in de campagne juist zoveel nadruk werd gelegd op Europese democratie en transparantie,” aldus Bart van Bruggen, voorzitter van de Jonge Socialisten.

Continuïteit van de macht is natuurlijk één van de ijzeren wetten van politiek, maar de Jonge Socialisten hadden gehoopt dat juist in Europa, juist in 2014 andere krachten opstaan. Van Bruggen: “de Europese verkiezingscampagne van veel partijen was gericht op herstel van vertrouwen in de Europese samenwerking, maar nu de Europese politiek onmiddellijk weer in oude gewoonten vervalt kunnen we dat wel vergeten.”

Het is dan ook een grove schande dat de Europese sociaaldemocraten aan deze politieke koehandel meedoen; sterker nog, dat ze op dit moment de drijvende kracht er achter zijn. De Jonge Socialisten roepen de PvdA in het Europees Parlement dan ook op afstand te nemen van deze ondemocratische gang van zaken en in ieder geval de verkiezing van de Parlementsvoorzitter open te gooien. Van Bruggen: “als de PvdA blijft meedoen aan deze oude politiek, krijgen we wat we altijd kregen: een vervreemdende EU waar politiek het verliest van bureaucratie, waar we blijven voortmodderen terwijl de structurele problemen  ons ontglippen.”

Categorieën: Internationale Politiek, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA