Jonge Socialisten: handen af van de polder!

De Jonge Socialisten snappen dat het Kabinet de oppositie nodig heeft voor een meerderheid voor haar plannen, maar maken zich zorgen of het sociaal akkoord die oppositie gaat overleven.

De Jonge Socialisten snappen dat het Kabinet de oppositie nodig heeft voor een meerderheid voor haar plannen, maar maken zich zorgen of het sociaal akkoord die oppositie gaat overleven.

Op het moment van schrijven zit minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om tafel met een aantal oppositiepartijen, om te onderhandelen over een concreet voorstel wat die partijen ruimte zou moeten bieden om mee te denken over de begroting. Dat voorstel is er, zeker gezien de verhitte toon tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, bepaald niet vanzelf gekomen. Het is echter ook bittere noodzaak, omdat een blokkade van de oppositie in de Eerste Kamer een streep door de rekening zet van het hele regeerakkoord. De oppositiefracties, met name die van D66 en CDA, weten dat dondersgoed en gaven even een voorbeeldig staaltje “playing hard to get” weg. Met name D66 stelde als voorwaarde voor verder overleg dat het Kabinet zelf de dijken rond de polder zou doorsteken, door alsnog de plannen voor de WW en het ontslagrecht naar voren te trekken. 

De Jonge Socialisten snappen goed dat het Kabinet de oppositie nodig heeft voor een meerderheid voor haar plannen, maar maken zich zorgen of het sociaal akkoord die oppositie gaat overleven. Juist dit akkoord geeft een beetje houvast tussen de storm van bezuinigingen en beleidswijzigingen. Als het Kabinet nu alsnog gaat snijden in de WW en het ontslagrecht wordt voor veel mensen dat beetje zekerheid van werk en inkomen wat ze nog hebben weggeslagen, zonder dat dit structureel iets oplevert. De JS maakt zich ook zorgen dat de terugkeer naar het sociaal overleg, een belangrijke voorwaarde voor regeringsdeelname van de PvdA, wordt ingeruild voor de peilingdemocratie van D66. Daarmee zou het Kabinet brede maatschappelijke steun voor belangrijke hervormingen opgeven en dat kan nooit de bedoeling zijn. Wij hopen dus dat het sociaal akkoord inderdaad zo fier overeind blijft staan als Diederik Samsom en Lodewijk Asscher hebben beloofd.

Categorieën: Economie & arbeidsmarkt, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA