Jonge Socialisten: gematigd positief over onderhandelingsresultaat

De Jonge Socialisten zijn gematigd positief over het akkoord van PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP.

De Jonge Socialisten zijn gematigd positief over het akkoord van PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP.

Voor de JS is het belangrijk dat het sociaal akkoord, waar de afgelopen weken veel zorgen over waren, in de kern intact is gebleven. Hoewel het sociaal akkoord op punten wordt aangepast, blijven de belangrijkste onderdelen overeind. Aan de WW-afspraken uit het sociaal akkoord wordt niet getornd en dat is een goede prestatie van de PvdA. De afgesproken versoepeling van het ontslagrecht gaat een half jaar eerder in, wat op minder instemming van de JS kan rekenen. Toch is deze aanpassing minder erg dan gevreesd.

Voor een hosannastemming is het echter te vroeg, want natuurlijk zijn er ook zorgen over het akkoord. Op zorg en sociale zekerheid wordt 800 miljoen bezuinigd, in crisistijd een enorm bedrag. De JS zal de invulling hiervan kritisch en aandachtig volgen. Het is bovendien spijtig dat de heffingskorting voor de hoogste inkomens toch blijft staan. Hoewel wij deze maatregelen betreuren, is het logisch dat een akkoord van vijf partijen niet precies het verkiezingsprogramma van de PvdA is, zeker als de andere vier partijen rechtser zijn dan de PvdA. Het is beschamend dat GroenLinks op de sociale punten de PvdA in haar eentje de kastanjes uit het vuur liet halen door de onderhandelingen te verlaten.

De investeringen in het onderwijs juichen wij van harte toe. Wij hopen dat dit geld wordt gebruikt om betere leraren op te leiden en kinderen met een achterstand hun potentieel te laten benutten. Ook de verbeterde koopkracht voor bijna alle groepen in de samenleving is positief, omdat veel mensen in deze crisis elke euro kunnen gebruiken. De Jonge Socialisten zijn daarom gematigd positief over dit akkoord, al zijn er wel onderdelen waarover we ons zorgen maken. De komende maanden blijven dus we kritisch volgen hoe de afspraken uit dit akkoord precies worden ingevuld.

Categorieën: Economie & arbeidsmarkt, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA