In memoriam Eva Ruijters

‘Wij zijn evenwijdig, raken elkaar in het oneindige, laten we rennen.’ – Maud Vanhauwaert

In memoriam Eva Ruijters(1)

Tot ons groot verdriet is Eva Ruijters op dinsdag 11 mei overleden aan de gevolgen van kanker. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Eva. We gaan haar missen.

Eva leefde haar leven vanuit haar hart en was altijd bezig de wereld waarin zij leefde een stukje beter te maken. Dit deed zij met veel aandacht voor anderen. In eerste instantie was het middel hiervoor de politiek. Al op jonge leeftijd werd zij actief bij de JS en de PvdA. Zo liet ze op haar 14e liet haar schoolspullen achter bij de AH to go waar ze werkte en dan vertrok ze naar Amsterdam voor een avondje activisme. Met haar sprankelende persoonlijkheid, levenslust en idealisme wist zij anderen te raken en inspireren. Tijdens haar jaar in het landelijk bestuur bedacht zij bijvoorbeeld een prijs voor de meest feministische man, waardoor een lokale feministische golf ontketend is. Door Eva is daarnaast de internationale samenwerking van de JS met haar zusterorganisaties tot bloei gekomen.

Eva’s idealisme hield niet op bij de landsgrenzen en ze was altijd op zoek naar avontuur. Of het nu campagne voeren was bij onze zuiderburen of de revolutie in Egypte – Eva stond vooraan.

Het was Eva altijd te doen om het daadwerkelijk verbeteren van de wereld. Dit moest niet morgen, maar gister! Nadat ze de JS en PvdA vaarwel had gezegd ging ze hier dan ook op haar eigen manier mee door. Zo was ze zelf nog aan het herstellen van haar behandeling toen ze voor andere ex-kankerpatiënten op de barricade ging staan om bijvoorbeeld geschikte huisvesting te regelen. Tijdens haar opleiding tot geestelijk verzorger leerde ze over verschillende religies en culturen en ook hier was het doel om mensen te kunnen helpen.

Eva is 30 jaar geworden en in deze 30 jaar heeft zij volop geleefd. Het was moeilijk om haar bij te houden: het is vaker dan eens gebeurd dat we een afspraak hadden en Eva afbelde omdat ze op Schiphol stond, klaar voor een nieuw avontuur. In deze 30 jaar heeft zij voor veel mensen veel betekend. Eva was een wereldverbeteraar, in hart en nieren en met resultaat. Er zijn geen woorden voor hoeveel we haar gaan missen.

Emma van de Meerendonk
Fatihya Abdi

Astrid Benschop
Maruschka Gijsbertha
Rick Jonker
Jelle Menges

Categorieën: Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA