Het Zwitserleven en de financiële elite

Internationale blog van Lukas over het bankschandaal in Zwitserland

Credit_Suisse_Zürich

Het is weer zover: een schandaal over een bank. Gisteren werd bekend dat de Zwitserse bank Credit Suisse jarenlang geld heeft verstopt voor criminelen en de superrijken. Uit meer dan 18.000 bankrekeningen, die samen meer dan honderd miljard (!) dollar bevatten en in handen zijn gekomen van de Süddeutsche Zeitung, blijkt dat de bank onder andere geld parkeerde voor buitenlande inlichtingendiensten en mensenrechtenschenders. Klanten van Credit Suisse konden zo jarenlang onder sancties en belastingen uitkomen. Dat dit onacceptabel is hoef ik natuurlijk niet uit te leggen – maar ik ga het toch doen. Door constructies als deze kunnen individuen zichzelf boven democratisch opgelegde wetten en zelfs mensenrechten plaatsen. Ze zijn immers niet meer vatbaar voor sancties voor hun misdaden of belastingen op hun vermogen. Goed nieuws dus voor een zekere Russische president die nog op zoek is om zijn geld te verbergen voor hij een land binnenvalt.

Het zou daarom goed nieuws moeten zijn dat deze misstanden nu naar buiten zijn gekomen. Er is alleen één probleem: het kan niemand schelen. We wisten het namelijk eigenlijk allemaal al. Natuurlijk zijn er andere regels voor de elite, dat had iedereen al door. Dat is nu eenmaal hoe het spelletje werkt. Dit is ook waarom grote reacties na de eerdere Panama- en Paradise papers – die massale belastingontwijking onthulden – uitbleven. Mensen stonden er niet van te kijken dat de financiële elite hiermee bezig was en focusten zich meer op individuele gevallen zoals Wopke Hoekstra en het Britse koningshuis. Stiekem vinden we brievenbusfirma’s en geheime rekeningen heel normaal, en dit probleem oplossen veel te moeilijk. ‘Ze vinden toch wel een manier’, hoor je vaak.

Het is echter wel degelijk op te lossen. Namelijk: nog meer geheime rekeningen. Als het zo normaal is om jezelf boven de wet te plaatsen, waarom doen we het dan niet allemaal? Waarom zouden wij wel belasting betalen terwijl anderen dat niet hoeven? Laten wij ook met z’n allen ons geld gaan verstoppen. Het is immers legaal en de kosten van de belastingadviseur kunnen we delen. Als uiteindelijk niemand meer belasting betaalt is het een kwestie van tijd voor alle mazen in de wet gedicht worden. Landen kunnen de kosten van verborgen geld dan niet meer op de gewone burger verhalen. Ze gaan dan of failliet of iets aan de regels doen. Dit leidt in een mum van tijd tot een internationaal belastingverdrag en de opheffing van het bankgeheim. We kunnen dus én de wereld beter maken én wat leuks voor onszelf overhouden. Ik ga alvast een rekening bij Credit Suisse aanmaken.

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA