“Het wordt tijd dat kabinet jeugdwerkloosheid serieus neemt”

voor_banen_voor_jongeren

Vandaag wordt de campagne Voor Banen Voor Jongeren gelanceerd, door FNV Jong, CNV Jongeren, DWARS en de JS. Met z’n vieren proberen we jeugdwerkloosheid hoger op de agenda te zetten en onderzoeken we in hoeverre het beleid van het kabinet en van Ambassadeur Mirjam Sterk zoden aan de dijk zet. Wij zijn van mening dat het kabinet duidelijkere doelstellingen moet hebben over jeugdwerkloosheid, het beleid moet coördineren en meer dient te investeren in het creëren van banen voor jongeren. Met vragenlijsten verzamelen verhalen van jongeren die op zoek zijn naar een baan, om er achter te komen op wat voor obstakels jongeren stuiten als ze aan werk willen komen. Voor deze jongeren specifiek en voor alle andere werkloze jongeren gaan wij ons actief inzetten om ze aan de slag te helpen. Dus heb jij een verhaal voor ons of ben je benieuwd waar andere jongeren tegen aan stuiten? Kijk dan snel op www.voorbanenvoorjongeren.nl!

Hier kun je het persbericht lezen:Vandaag bleek uit de cijfers van het CBS dat 15,5 procent van de jongeren nog steeds werkloos is. De jeugdwerkloosheid is niet de fout van jongeren zelf en het is tijd om dit probleem serieus te nemen. Dat stellen FNV Jong, CNV Jongeren, DWARS en de Jonge Socialisten in de PvdA.

Zij bekritiseren daarmee het stigma dat het kabinet en Mirjam Sterk, Ambassadeur van de Aanpak Jeugdwerkloosheid, over jongeren creëert. “Het is tijd dat we jeugdwerkloosheid als een collectief probleem zien en niet als de schuld van jongeren zelf is als ze geen werk hebben,” zegt Elmar Smid, vicevoorzitter van de JS. Smid vindt het onbegrijpelijk: “Jongeren moeten maar beter netwerken en dan zou alles opgelost zijn.”

Om dit stigma te doorbreken en om te onderzoeken wat voor werkgelegenheid kan zorgen slaan FNV Jong, CNV Jongeren, DWARS en de JS de handen ineen. Zij presenteren verhalen van jongeren die al tijden zoeken naar werk met hun project Voor Banen Voor Jongeren op www.voorbanenvoorjongeren.nl.

“Bij discussies over jeugdwerkloosheid gaat het altijd over procentpunten en cijfertjes. Maar achter iedere werkloze jongere gaat een klein drama schuil, en het is daarom belangrijk dat ze hier hun verhaal kunnen doen en gehoord worden,” aldus Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong.

Daarom kijken de jongerenorganisaties samen met werkloze jongeren naar verbeterpunten van het kabinetsbeleid. Ze stellen dat het  kabinet duidelijkere doelstellingen moet hebben over jeugdwerkloosheid, het beleid moet coördineren en meer dient te investeren in het creëren van banen voor jongeren.

Volgens Hugo van Halder, voorzitter van DWARS, liggen de maatregelen om jongeren aan een baan te helpen voor het oprapen: “Maak werk van jeugdwerkloosheid en durf meer te investeren in jongeren, dat betaalt zich gegarandeerd terug!” Michiel Hietkamp, voorzitter CNV Jongeren vindt dat er nu te weinig gebeurt: “Het doet pijn om een generatie te zien die de weg omhoog niet kan vinden. Banen zou je niet kunnen creëren, maar waarom laat juist het kabinet er dan zoveel verdwijnen?”

Zelf steken de jongerenorganisaties de handen uit de mouwen. Jongeren die zich melden bijwww.voorbanenvoorjongeren.nl worden actief geholpen met het vinden van een baan.

Categorieën: Economie & arbeidsmarkt, Jeugdwerkloosheid, Partij van de Arbeid, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA