Het eerlijke verhaal

12696960_531575210337899_727316148078560195_o

Tijdens de verkiezingscampagne in 2012 kregen we het veelvuldig voorgeschoteld van Diederik Samsom, het eerlijke verhaal. We kregen geen verkiezingsbeloftes en geen concrete toezeggingen, maar een man met een goed verhaal en een sterk links kompas. Een kompas dat wij in goede en slechte tijden zouden kunnen vertrouwen om de juiste keuzes te maken, de eerlijke keuzes.

Dat kompas bleek ons in 2015 toch niet altijd te leiden naar die eerlijke keuzes. Want het eerlijke verhaal is dat we met een partij regeren die vaak lijnrecht tegenover ons staat waardoor we ons linkse kompas af en toe aan de kant hebben geschoven. Hieruit volgt vaak beleid dat niet rijmt met ons verhaal. Het eerlijke verhaal is dat we op een continent leven dat zichzelf roemt voor vrede en veiligheid maar ondertussen hekken bouwt voor mensen die uit nood op zoek zijn naar vrede en veiligheid. Het eerlijke verhaal is dat we mensen die vluchten voor hun leven (hebben) laten verdrinken op hun weg naar ons continent. Het eerlijke verhaal is dat we landen in conflictregio’s miljoenen mensen laten opvangen en doen alsof Nederland uitpuilt van de vluchtelingen. Het eerlijke verhaal is dat we het debat in ons land laten bepalen door schreeuwlelijken en fascisten.

Niet zo lang geleden gaf Diederik Samsom een interview in de Volkskrant waarin hij zei dat verhalen er niet meer zo toe doen en dat mensen nu heel weinig kopen voor een verhaal. Dit betekent dat we andere mensen de verhalen laten vertellen. De verhalen die we op televisie zien en in de krant lezen zijn verhalen van angst, afkeer, verzet en haat. Er zijn ontzettend veel mensen die zich belangeloos inzetten voor vluchtelingen in Nederland, maar dat verhaal vertelt niemand meer. Het eerlijke verhaal is blijkbaar dat niemand meer zit te wachten op die verhalen.

Laten we in 2016 onze verhalen weer vertellen. De verhalen van solidariteit, openheid en hoop. Want naast het voeren van beleid doen verhalen er wel degelijk toe. Voor mensen die uit de meest tragische situaties hier aankomen zijn die verhalen alles. Onze verhalen bepalen het klimaat waarin deze mensen terecht komen.

Het eerlijke verhaal is dat we een rijk en welvarend land zijn waar plek is voor mensen. Mensen zoals jij en ik. Het eerlijke verhaal is dat we solidair kunnen en moeten zijn met mensen die vluchten voor oorlog. Het eerlijke verhaal is dat we mensen kunnen opvangen en ook bereid zijn daar misschien zelf iets voor in te leveren. Het eerlijke verhaal is dat mensen welkom zijn. Vertel die verhalen weer.

Voor hen die alles achter hebben moeten laten en hier aan een nieuw verhaal beginnen.

 

Een blog van

  • Laura JakLaura JakVicevoorzitter/secretaris

Categorieën: Blog, Immigratie & integratie, Internationale Politiek, Vluchtelingen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA