General Election 2019: Wie is de grote verliezer?

Opiniestuk van Roberto over de Britse verkiezingen

7377899512_6ddf677307_b
Nee, ik ga er als sociaaldemocraat niet omheen draaien. Labour heeft haar grootste verlies ooit geleden. De partij onderschatte hoe diep het Brexit-standpunt bij haar eigen achterban zat, pogingen om de verkiezingen op linkse thema’s te spelen blijken mislukt en dieprode gebieden worden voor het eerst vertegenwoordigd door een conservatief.
Toch is Labour niet de grootste verliezer van de avond. 52% van de Britten stemde op een partij die een tweede referendum zou steunen in het Lagerhuis. Toch haalden de conservatieven hun grootste absolute meerderheid sinds de jaren 80.
Dit komt door kiesdistricten zoals Bury North waar meer mensen stemden voor een partij die een tweede referendum steunt, maar die door een gebrek aan samenwerking tussen deze partijen in conservatieve handen is gevallen.
Bron: Twitterpagina BBC election
Image

Kiesdistricten zoals Bury North vinden we in het hele Verenigd Koninkrijk. Soms met Labour op de tweede plek en soms met de Liberaal Democraten, maar altijd met de referendum-stem meer verdeeld dan de Brexit-stem.
Dus, is dit de schuld van Labour en de Liberaal Democraten die er niet in slaagden om samen te werken? Wat mij betreft niet.
In het kiessysteem van het Verenigd Koninkrijk is het alles of niets. Haal je 1 stem meer dan de tegenstander dan heb jij het voor het zeggen en heeft de ander 5 jaar lang geen stem. Het is dus zaak om je af te zetten tegen de ander en vooral heel hard je eigen geluid te laten horen. Voor kleinere partijen is het nog mogelijk om samen te werken omdat zij niet de kans hebben om de grootste te worden. Voor de grote partijen is het “Kill or be killed” en is samenwerking uitgesloten.
Wie zijn dus de grote verliezers van de GE 2019: de 52% van de Britten die stemden voor een kans om hun stem te laten horen en een verdeeld land weer samen te brengen. Afgestraft door een systeem die de grootste schreeuwer altijd laat winnen.

Categorieën: Blog, Campagne, Democratie & rechtsstaat, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA