Ga ervoor! Je kunt het!

Een blog door Bo over Internationale Vrouwendag

Het zal jullie niet ontgaan zijn, het is vandaag Internationale Vrouwendag. Het is de dag die in het teken staat dat vrouwen opstaan voor hun rechten, en de dag in het teken van vrouwen die opgestaan zijn voor hun rechten in het verleden. Vrouwen als Aletta Jacobs, Anna Maria von Schurman, Emmeline Pankhurst, Wilhelmina Drucker etc., het zijn vrouwen zonder wie we nu niet zo ver waren gekomen als we nu zijn.

Maar we zijn nog niet klaar met de emancipatie! Laatst was ik op een bijeenkomst in het teken van vrouwen en emancipatie in Rotterdam. Een van de sprekers daar was Kirsten van den Hul en zij vertelde over de redactrice van een talkshow die haar belde. De redactrice vertelde dat zij veel meer moeite moest doen om vrouwen aan tafel te krijgen dan mannen. Vrouwen waren nou eenmaal minder snel geneigd om ja te zeggen tegen de uitnodiging.

Ik herken het. Niet dat ik nou zo vaak gevraagd word voor een talkshow (0x om precies te zijn), maar wel af en toe voor andere dingen. We weten binnen de JS allemaal dat medio april de landelijke bestuursverkiezingskriebels weer welig gaan kriebelen bij een heel aantal mensen. En hoewel het altijd mijn droom is geweest om het landelijk bestuur van de JS in te mogen, overwoog ik het afgelopen jaar wederom niet. En toen werd ik gepolst: of ik me inmiddels al had gemeld en zo nee, waarom niet? Ik wilde dit toch al zo lang. Waarom ging ik er dan niet voor?

Mijn antwoord was nee.

Mocht je nu denken: ‘Gek, ze zit er toch in?’, ik zal meteen maar bekennen: vrienden gingen me moed inspreken en zeggen dat ik het wel kon. En met veel angst deed ik het uiteindelijk dan toch. Ik wilde dit namelijk al zo lang. En iedereen die met me gesproken heeft tijdens het congres in Nijmegen weet, ik was zenuwachtig. Absurd zenuwachtig. Niet omdat de kans zo groot was dat ik het niet zou worden, zo zonder tegenkandidaat, maar omdat ik het eigenlijk nog steeds niet durfde om verkiesbaar te zijn. En toen ik eindelijk gekozen werd, was ik blij, opgelucht en vooral heel erg trots. Trots erop dat ik het toch gedaan had.

Dus aan al die meiden die nu denken aan iets wat ze ontzettend graag willen doen maar niet durven: ga ervoor, je kunt het.

Dus aan al die meiden die nu denken aan iets wat ze ontzettend graag willen doen maar niet durven, of het nu landelijk bestuur is, de debatclub op school of Jinek die belt: ga ervoor, je kunt het. Je hebt geen peloton vrienden nodig die tegen je moeten zeggen dat je het kunt. Sinds ik gekozen ben, ben ik in debat op Radio 1 geweest, heb ik congressen zonder trillende knieën toegesproken (een unicum)  en heb ik iets heel belangrijks geleerd: het risico lopen om te falen is veel minder dan erg dan iets niet doen omdat je niet durft. Of zoals mama zegt: “wie niet waagt, wie niet wint”. En ik heb gewonnen, want ik heb me vorig jaar verkiesbaar gesteld.

Onze kandidaten voor de Gemeenteraadsverkiezingen staan vandaag ook stil bij Internationale Vrouwendag.

Categorieën: Blog, Diversiteit & emancipatie

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA