Everyone should be a feminist

Een blog door Anouk over feminisme

Blogje Anouk 1

Twee weken geleden vertelde Shirodj al over zijn belevenissen in Spanje. Ook Anouk is naar Spanje afgereisd om daar deel te nemen aan een IUSY-werkgroep over feminisme.

Inmiddels alweer ruim twee weken geleden mocht ik in Spanje deelnemen aan het begin van een IUSY-werkgroep over feminisme. Een hele week praten over feminisme en gender(on)gelijkheid; iedereen die mij een beetje kent weet dat ik daar erg gelukkig en gepassioneerd van word.

De eerste dag begonnen we met een sessie waarin we onszelf en elkaar als feministen beter leerden kennen. Voor mij is feminisme een van de bouwstenen van mijn persoonlijkheid. Mijn oma en mijn moeder zijn allebei heel belangrijk geweest in mijn opvoeding en waren allebei overtuigde, uitgesproken feministen. Het kon dus bijna niet anders dan dat ik dit ook belangrijk ging vinden. Ondanks dat was het pas op de universiteit, toen ik vakken in genderstudies ging volgen dat ik de urgentie van feminisme in onze tijd ging waarderen. Onderzoeken en statistieken zeiden allemaal hetzelfde, vrouwen zijn nog lang niet losgebroken uit de traditionele rolpatronen en verwachtingen. De anderen in de groep hadden gelijke verhalen. Van huis uit meegekregen of niet, we hadden ons allemaal op een moment gerealiseerd dat de verschillen die er zijn onredelijk zijn, en met onze linker vuist in de lucht waren we allemaal klaar om daar wat aan te doen.

Dit betekende overigens niet dat we over alles hetzelfde dachten. Zeker niet zelfs. De discussies liepen soms hoog op. Is vrijwillig kiezen voor prostitutie uiteindelijk de ultieme vorm van emancipatie of is het altijd een vorm van onderdrukking? Zijn mannen in dezelfde mate slachtoffer van genderstereotypen als vrouwen? Mansplaining, manterupting, hepeating, zijn dit dingen die echt gebeuren, of slechts voorbeelden van vrouwen die zijn doorgeslagen in feminisme? Zet zeven gepassioneerde mensen met cultureel verschillende achtergronden in dit soort discussies bij elkaar en je hebt vuurwerk. Toch zijn dit de relevante discussies om te voeren. Zeker in zo’n groep, waar je het eens bent over de basis.

In de eerste dagen zijn we vooral algemeen met feminisme aan de slag gegaan; de woordenschat, de geschiedenis en de belangrijke mensen binnen het feminisme kwamen aan bod. Halverwege de week, en dus inmiddels vele discussies verder, kwamen we – in het zwembad – als groep tot een gezamenlijke definitie van feminisme: “Feminism is a global movement of a critical process to achieve equal rights, opportunities and securities between the genders.” Iedereen was blij en tevreden met deze definitie, dus daarna was het tijd om te zwemmen en te zonnen.

Voor de rest van de week hebben we ervaringen uitgewisseld over acties die we hebben gevoerd rondom feminisme en zelf plannen bedacht hoe we ons, zowel binnen IUSY als binnen onze eigen organisaties, kunnen inzetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen. In de komende weken en maanden zullen we gezamenlijk een blog beginnen en aan een resolutie werken voor het IUSY-congres in januari. (Kijk alvast uit naar een oproep voor bijdragen aan de blog!) Meer dan dat blijven we ideeën en ervaringen uitwisselen over de activiteiten en acties die we hebben georganiseerd of willen organiseren met de andere leden van de werkgroep. Het is dus zeker nog geen afgerond proces, maar pas het begin.

De laatste dag in Mollina had ik mijn “Everyone should be a feminist” t-shirt aan. Een boodschap waar ik in geloof en met plezier aan de wereld uitdraag. Ik hoop dat we echt invloed kunnen uitoefenen. En ik hoop op jullie hulp!

 

Categorieën: Blog, Diversiteit & emancipatie

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA