Eerlijk willen stroomt over den aarde

Een blog door Bo over kinderen in armoede

Blogje Bo (2)

Je bent jong en je wilt wat. Je wilt op voetbal, je wilt een warme winterjas voor als het koud is, je wilt mee op schoolreisje etc. En je ouders, die willen je dat allemaal geven. En in de meeste gezinnen in Nederland kan dit gelukkig ook, maar voor 400.000 kinderen in Nederland geldt dat hun ouders dit niet kunnen betalen. Oud-staatssecretaris Klijnsma regelde daarom dat jaarlijks 100 miljoen euro aan deze kinderen toekomt om ervoor te zorgen dat enkele dingen wel kunnen. Maar de conclusie van Nieuwsuur is dat dit geld niet altijd terecht komt bij de kinderen voor wie het bedoeld is. En dat is schandalig.

Ten eerste de vraag, hoe komt dat? Het plan van oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma is dat jaarlijks 85 miljoen euro direct onder de gemeenten verdeeld wordt op basis van het aantal kinderen in arme gezinnen, daar zij verantwoordelijk zijn voor armoedebeleid. Het is bedoeld als extraatje naast de al bestaande armoederegelingen en wordt in natura uitgekeerd in de vorm van die winterjas, het betalen van zwemlessen etc. Alleen bij de uitvoering gaat het mis…

de conclusie van Nieuwsuur is dat dit geld niet altijd terecht komt bij de kinderen voor wie het bedoeld is. En dat is schandalig.

Wat er in een heel aantal gemeenten gebeurt, is dat het geld gebruikt wordt om gaten in de begroting te dichten of het verdwijnt in de pot algemene middelen. De pot algemene middelen is, zoals de naam al aangeeft, erg algemeen. Het broodnodige extraatje voor kinderen kan dus naar lantaarnpalen en stoeptegels gaan. Om bijvoorbeeld de wethouder in Barendrecht te citeren: “Barendrecht is een welvarende gemeente en wij hebben het geld dan ook niet nodig.” Maar als er geen arme kinderen in de gemeente zijn, zou het geld niet uitgekeerd worden. Zo simpel werkt het plan.

Wat kunnen wij doen? Kijk goed naar de begroting en jaarrekening in je gemeente. Zie je dat deze gelden niet terecht komen bij de kinderen voor wie het bedoeld is? Dien een motie in met je fractie! En kom je er niet doorheen, vraag dan net zoals de PvdA in Maastricht deed een hoofdelijke stemming aan. Daar stemde enkele fractieleden van de SP opeens niet mee met de rest van de partij en haalde de motie het wel. Of begin een succesvolle petitie, net zoals Feline en haar vrienden van JS Barendrecht, in jouw stad waarmee je de wethouder een figuurlijke schop onder de kont kunt geven.

Blijf in ieder geval vechten, aandacht geven en ervoor strijden dat deze gelden terecht komen bij die kinderen voor wie ze bedoeld zijn. Dat is waar we voor staan als sociaaldemocratie, dit zit in de diepste vezels van ons links zijn. Want niets onrechtvaardigs kan menselijk zijn.

Categorieën: Blog, Cultuur

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA