Een vrije toekomst voor Wit-Rusland

Een blog van Tom Schoemaker over de situatie in Wit-Rusland

1200px-2020_Belarusian_protests_—_Minsk,_16_August_p0024

‘’Je kunt de wil van de Wit-Russische bevolking niet negeren.’’ Dit zei een van de drie oppositie leiders, Maria Kolesnikova, de dag na de verkiezingen in Wit-Rusland. Ze zei dit op een persconferentie waar ze aanwezig was samen met twee andere vrouwen, Veronika Tsepkalo en Svetlana Tikhanovskaya. Deze laatste is het boegbeeld geworden van de oppositie in Wit-Rusland nadat haar man, een bekende blogger en leider van de oppositie, werd opgepakt door de Wit-Russische autoriteiten. Het beeld van die drie vrouwen die samen opstaan tegen het systeem dat hen al 30 jaar onderdrukt raakte mij diep. Hun moed om tegen dit systeem in te gaan met de wetenschap dat ze elk moment opgepakt kunnen worden en dat hun geliefden iets aangedaan kan worden, is een inspirerend voorbeeld en verdient onze steun.

Takhanovskaya heeft gezegd dat ze niet van haar angst af is en dat ze erg bezorgd is om haar man die gevangen zit maar toch de weg van verzet kiest. De protesten in Minsk en in de rest van Wit-Rusland houden aan en het optreden van de oproerpolitie wordt steeds gewelddadiger. Maar juist nu zijn er steeds meer mensen die de straat op durven te gaan omdat ze geloven in verandering en de moed hebben om op te staan voor democratie en vrijheid. Ze zijn niet meer bang voor een regime dat ze jaren onderdrukt heeft en geloven in verandering.

Inmiddels is Takhanovskaya gevlucht naar buurland Litouwen waar ze een video opnam waarin ze het volk opriep om de uitslag te accepteren. Waarschijnlijk is deze video onder druk van de autoriteiten opgenomen. Maar het beoogde resultaat bleef uit; juist na de video zijn er steeds meer mensen de straat opgegaan om hun steun te betuigen voor de oppositie.

Wit-Rusland wordt de laatste dictatuur van Europa genoemd en de laatste maand heeft wel laten zien dat dit inderdaad het geval is. Europa heeft altijd gezegd dat ze de leider zijn als het gaat om democratisering in de wereld en nu is de tijd om te laten merken dat dat echt het geval is. Nederland, maar ook de rest van Europa, heeft nu de taak om zijn steun voor de demonstranten uit te spreken en een einde te maken aan het gewelddadige regime van Loekasjenko. Alleen dan kan het Wit-Russische volk vooruit kijken naar een vrije toekomst.

Door Tom Schoemaker

Categorieën: Blog, Democratie & rechtsstaat, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA