De zondagbrief van Bart

Voorzitter Bart schreef voor de PvdA vandaag de zondagsbrief. Lees de brief van Bart, over de strijd tegen het minimumjeugdloon, hier.

Donderdag word ik 23. Jarig zijn vind ik altijd leuk, al vind ik de precieze leeftijd niet zo belangrijk. Bij 23 is dat toch een beetje anders, zeker voor veel van mijn leeftijdsgenoten met een fulltime baan: eindelijk krijgen ze een leefbaar loon voor het werk dat ze doen. Als ze bij McDonald’s werken, bij de H&M of de Albert Heijn, tot ze 23 zijn krijgen ze nooit het loon dat ze verdienen, het loon dat past bij het werk dat ze doen.

Gekke gedachte eigenlijk: als je 18 bent, ben je volwassen voor de wet en mag je allerlei dingen doen die horen bij volwassen zijn. Maar als je helemaal voor jezelf wil of moet zorgen, is de kans groot dat je te weinig verdient om dat te kunnen doen, zelfs als je gewoon voltijds werkt. Toch is die gekke gedachte al jarenlang een vanzelfsprekendheid die eigenlijk niet ter discussie gesteld wordt.

Dat moet veranderen. De afgelopen tijd heb ik me daarom met de Jonge Socialisten onder andere beziggehouden met de campagne Young & United, waarin veel sociaal bewogen jongeren hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: afschaffing van het minimumjeugdloon, dat bij wet bepaalt dat je als jongere minder betaald krijgt dan iemand die precies hetzelfde werk doet, maar een paar jaar ouder is.

Voor mij is dit een belangrijke strijd, omdat het waarden bij elkaar brengt die de afgelopen jaren terecht veel aandacht in onze partij hebben gekregen: goed werk voor een eerlijk loon, zodat – in dit geval jonge – mensen zeggenschap krijgen over hun eigen leven. Ik ben daarom heel blij dat de politieke ledenraad gisteren een motie van de Jonge Socialisten heeft aangenomen om deze campagne te omarmen, en met alle mogelijke middelen in de Tweede Kamer te strijden voor aanpassing van de wet die het minimumjeugdloon regelt.

Deze strijd is niet alleen een strijd van de PvdA. Dit is een strijd van de hele sociale beweging. De zetelprognoses wijzen op slechts 22 linkse zetels in de nieuwe Eerste Kamer, een belabberde prestatie die mij misschien nog wel meer pijn doet dan ons eigen verlies. We mogen dan noodgedwongen met de VVD in een kabinet zitten, onze idealen delen ze niet. Partijen als SP en GroenLinks, dat zijn onze ideologische bondgenoten, en die bondgenoten moeten we ook nu we in het kabinet zitten niet vergeten. Daarom kijk ik ernaar uit om deze strijd met de hele sociale beweging te voeren. De vakbond, andere linkse partijen en iedereen die verder maar met ons mee wil doen.

U kunt trouwens ook een handje helpen, in nauwelijks een minuutje tijd. Misschien heeft u wel een broertje of zusje, een dochter of kleinzoon die nu het minimumjeugdloon ontvangt. Of misschien bent u gewoon solidair met onze strijd, omdat het bij onze idealen past. Hoe dan ook, als u met ons mee wil doen, surf dan op deze zondag eventjes naar https://www.youngandunited.nl/petitie/ en teken de petitie. Omdat alle kleine beetjes helpen, en we samen strijdbaar zijn.

Fijne zondag,

Bart van Bruggen
Voorzitter Jonge Socialisten

Categorieën: Economie & arbeidsmarkt, Jeugdwerkloosheid, Partij van de Arbeid

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA