De strijd tegen Deliveroo gaat door

Een blog door Yannick over de strijd voor eerlijke arbeidsovereenkomsten

Actie Deliveroo

De strijd tegen Deliveroo gaat maar door. Inmiddels is er ruim 5000 van de benodigde 7500 euro opgehaald. We zijn er dus bijna voor Sytze. Sytze is de jongen die bij Deliveroo werkt waar wij als Jonge Socialisten een crowdfundingactie voor zijn gestart. Sytze begon te werken bij Deliveroo zodat hij z’n borrels doordeweeks kon betalen. Daarnaast ziet hij wat van de mooie stad Amsterdam en krijgt hij een beetje lichaamsbeweging. Hartstikke prima totdat Deliveroo een ietwat minder leuk plan had: Sytze ontslaan. Dat was mijn eerste ‘huh?’-momentje. Sytze was niet de enige, ook al zijn collega’s werden ontslagen. Deliveroo gaf al snel geruststellend aan dat hij er wel mocht blijven werken. Maar waarom ontslaan die mensen van dat oh zo leuke hippe bezorgbedrijf hem dan? Daar zit een reden achter. Sytze mag blijven werken onder de voorwaarde dat hij zzp’er wordt.

Dit maakt Sytze verantwoordelijk voor:

  • Zijn verzekeringen
  • Zijn pensioenopbouw

Wat betekent dat nou eigenlijk en wat bereikt Deliveroo hiermee?

Nou, slechte arbeidsvoorwaarden voor Sytze en al die anderen die bij Deliveroo werken. Dat oh zo hippe bezorgbedrijf is opeens zo hip niet meer. Het is eigenlijk een bezuiniging op eigen werknemers die in dienst worden genomen als schijnzelfstandigen. Het werk blijft hetzelfde maar alle risico’s zijn voor Sytze en zijn collega’s. Ik noemde eerder het woordje bezuinigen al. Bedrijven doen dit vaker als de cijfers tegenvallen. Ik ging op zoek en tot mijn verbazing kwam ik erachter dat de omzet van Deliveroo vorig jaar met 600% is toegenomen en bij de financieringsronde is de onderneming door investeerders gewaardeerd op 2 miljard dollar. Het verlies liep in 2016 nog een klein beetje op, maar daar had Deliveroo een oplossing voor: geld ophalen bij investeerders. Echt geen zakcentje, bijna 400 miljoen euro. Kortom: die bezuiniging op werknemers is helemaal niet nodig. Wat nodig is voor dit koeriersbedrijf zijn vaste contracten voor haar werknemers zodat zij zorgeloos rondjes door hartje Amsterdam kunnen fietsen om anderen lekkere maaltijden te bezorgen.

Wat gaan wij hieraan doen?

Wat eisen wij van Deliveroo?

Wij eisen het volgende van Deliveroo:

  1. Deliveroo draait de zzp-constructie terug.
  2. Deliveroo houdt zich aan de cao.
  3. Deliveroo richt een echte ondernemingsraad op.
  4. Deliveroo geeft uitzicht op zekerheid voor de lange termijn, vaste contracten dus.

Heb jij nou nog ideeën of wil je helpen met de strijd voor eerlijke arbeidsovereenkomsten voor werknemers? Stuur dan een mailtje naar ybults@js.nl!

Vele handen maken licht werk! ♥♥♥

Categorieën: Blog, Economie & arbeidsmarkt

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA