De scholentour

Het afgelopen half jaar heeft bij mij vooral in het teken gestaan van de scholentour. Eén van de belangrijkste taken van een politieke jongerenorganisatie is het geven van politieke voorlichting aan jongeren. Juist wij als jongerenpartij kunnen politiek tastbaar en relevant maken.

Tijdens een gastles laten we zien dat politiek niet alleen heel belangrijk is, maar ook heel leerzaam en gezellig kan zijn. Het is ook een hele mooie en belangrijke manier om de JS op de kaart te zetten. Toen ik op de middelbare school zat, had ik geen flauw benul van het bestaan van de Jonge Socialisten, wat ze doen en wat ik daar allemaal had kunnen doen. Misschien worden leerlingen niet meteen lid na één gastles, maar hebben we wel een zaadje geplant en als ze ons zien op een informatiemarkt, een bevrijdingsfestival of in de media, besluiten om lid te worden. Daarnaast is het ook voor jezelf ontzettend uitdagend, leerzaam en leuk om les te geven voor een klas.

Vaak geven we lessen samen met de JOVD. In het verhitte en steeds meer polariserende debat, is het juist belangrijk om te laten zien dat je ook op een respectvolle manier met elkaar van mening kunt verschillen. Tijdens een gastles proberen we het verschil tussen de JS en de Jovd duidelijk te maken en laten we de leerlingen vanuit deze twee totaal verschillende visies tegen elkaar debatteren aan de hand van stellingen die actueel en relevant zijn voor de leerlingen. Door stellingen te gebruiken als: ‘Nederland moet géén vluchtelingen meer opvangen’, ‘cultuursubsidies moeten afgeschaft worden’, ‘het minimumjeugdloon moet van tafel’ en ‘de alcoholleeftijd moet terug naar 16 jaar oud’, proberen we te laten zien dat politiek niet alleen over grote thema’s gaan, maar ook direct invloed heeft op het leven van de leerlingen. Tijdens een les gebruiken we twee stellingen, waardoor iedere leerling één keer het standpunt van de JS en één keer het standpunt van de Jovd moet verdedigen en daardoor heel duidelijk leren hoe wij tegen de maatschappij aankijken. En natuurlijk gaat iedere leerling naar huis met een mooie JS-pen en verspreiden we onze mooie Lava’s en informatieboekjes op die scholen.

Het hoogtepunt van de scholentour waren voor mij de gastlessen op de Myltylschool de Brug, een school voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Hier mochten we les geven aan de vmbo- en havo-bovenbouwklassen. Gedurende deze lessen, veranderde samenstelling van de klas voortdurend, omdat er dan weer iemand naar de fysiotherapeut moest of iemand terugkwam van het zwembad. Deze kinderen waren zo ontzettend betrokken, enthousiast en veel verder dan leerlingen van dezelfde leeftijd en niveau.

Inmiddels hebben wij aan ongeveer 85 klassen gastlessen gegeven op 16 verschillende scholen/tijdens 27 schoolbezoeken. Dat doen wij niet alleen vanuit het landelijk bestuur, maar ook afdelingen als Arnhem-Nijmegen, Utrecht en Groningen hebben meerdere gastlessen gegeven op verschillende scholen.

Het blijft echter ontzettend moeilijk om scholen binnen te komen en het lukt eigenlijk alleen als we de docenten maatschappijleer of burgerschap via een bekende kennen. Om de scholentour verder uit te breiden, meer gastlessen te geven en de JS nog meer op de kaart te zetten, heb ik het mailadres van jouw (oud-)docent maatschappijleer of burgerschap nodig. De komende anderhalve maand gaan we in ieder geval naar verschillende mbo-scholen toe om les te geven over de rol van jongeren in de politiek.

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan of wil je dat we langskomen bij jouw (oude) school? Mail dan naar sjansen@js.nl. Alle hulp is welkom om van de scholentour een succes te maken. Maar nu eerst het hoogtepunt van ieder jaar: Carnaval! Alaaf!

Een blog van:

Categorieën: Activiteiten, Blog, Onderwijs

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA