De partij van blije verliezers

Een blog van Twan over de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen

Brunssum de gekste

Na een lange campagne was het woensdag dan eindelijk zover: de Gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA verloor ongeveer een kwart van de zetels in Gemeenteraden. Niet echt een reden voor een feestje zou je zeggen. Het landelijk bestuur van de JS was op de landelijke uitslagenavond in Amsterdam (ondanks het vertrek van het partijbureau naar Den Haag schijnt de PvdA die stad toch niet helemaal los te kunnen laten). Maar waar je zure, oude socialisten zou verwachten die bij iedere uitslag of exitpoll commentaar leveren op wat er allemaal misgaat binnen de partij, bruiste deze avond juist van de energie. De zaal was gevuld met jonge leden en aan de bar was het flink druk. Toen de exitpoll van Emmen binnenkwam (0,6 procent verlies) barstte de zaal in gejuich uit.

Huh? Juichen om verlies? Is dat niet raar? Misschien wel een beetje. Maar ondanks flink verlies in steden als Roermond, Amsterdam, Utrecht en Tilburg viel er wel degelijk iets te vieren. Na de dramatische uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen krabbelde de partij zowaar een beetje op. Landelijk haalden we een hoger percentage dan vorig jaar en in veel gemeentes hielden we evenveel zetels of groeiden we zelfs wat. Niet zo vreemd dus dat de sfeer er woensdag goed in zat. Dat viel ook dagblad Trouw op trouwens, waar de PvdA woensdag een partij van blije verliezers genoemd werd. (https://www.trouw.nl/democratie/de-blije-verliezers-van-de-pvda~aa7aaa4d/)

En ook bij de JS hebben we wat te vieren. In 31 gemeentes voerden we afgelopen weken campagne voor JS-kandidaten. En daar zijn er flink wat ook van verkozen. De komende jaren mogen Adam in Bergen op Zoom, Merle in Brunssum, Bartele en Welmoed in Harlingen en vele andere JS’ers het rode geluid laten horen in hun Gemeenteraad. Wij wensen ze daar heel veel succes en vooral ook heel veel plezier bij!

Categorieën: Blog

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA