De JS in Zweden

In het weekend van 9 tot en met 12 augustus waren Robert en Fatihya te gast op het tweejaarlijkse Förbundskongress van onze Zweedse zusterorganisatie SSU in Täby (vlakbij Stockholm). Hier een verslag.

RV-zweden_jpg_crop_display[1]

In het weekend van 9 tot en met 12 augustus waren Robert en Fatihya te gast op het tweejaarlijkse Förbundskongress van onze Zweedse zusterorganisatie SSU in Täby (vlakbij Stockholm). Hier een verslag.

Voor ons als JS was het een zeer interessant congres, omdat we qua gedachtegoed en organisatie veel gemeen hebben met SSU. Het is dan ook goed om de banden aan te halen en van elkaar te leren! Daarnaast is volgend jaar een soort superverkiezingsjaar in Zweden. Ze hebben dan niet alleen nationale verkiezingen, maar ook lokale en Europese verkiezingen. Een verschil met Nederland is dat er in Zweden precies vaststaat wanneer de verkiezingen zijn en er bijna nooit van wordt afgeweken, terwijl in Nederland de afgelopen in de afgelopen vijf jaar kabinet na kabinet vroegtijdig is gevallen.Op dit moment zitten de Zweedse sociaaldemocraten in de oppositie. Ze hopen volgend jaar met Stefan Löfven, de huidige partijleider van de Socialdemokraterna, de verkiezingen te gaan winnen. Voor de SSU is de jeugdwerkeloosheid een topprioriteit bij de aankomende verkiezingen. De jeugdwerkeloosheid is in Zweden momenteel 24% en dat is voor Zweedse begrippen vrij hoog. De protesten die in Zweden tijdje terug plaatsvonden worden ook gezien in relatie met de jeugdwerkeloosheid en de daarmee gepaard gaande uitzichtloosheid. Daarnaast focussen de jongeren zich op de woningmarkt. Het is heel moeilijk voor Zweedse jongeren om een studentenkamer te vinden, terwijl de markt ook voor starters lastig is. Naast de hoge prijzen worden jongeren vaak geconfronteerd met lange wachttijden. Tot slot heeft SSU ook onderwijs als speerpunt. Zweden doet het hiermee niet slecht in vergelijking met andere landen, maar zoals vele SSU’ers, aangeven, het kan altijd beter! Dit geldt zeker als je kijkt naar het onderwijsniveau van bijvoorbeeld kinderen van migranten.

De JS was een van de 18 organisaties vanuit de hele wereld die aanwezig was. Het congres werd hiermee, onbewust, een gelegenheid om eens van gedachten te wisselen met bijvoorbeeld jongeren uit de Filipijnen. Daarnaast was er een ambitieus politiek programma. Er waren verschillende mooie seminars en we konden ook deelnemen aan het internationale gedeelte van het SSU congres. Het mooiste leermoment hierin was een seminar dat ging over het Israëlisch-Palestijns conflict waarbij jongeren van Fatah Youth (Palestina) in debat gingen met jongeren van Young Meretz (Israël). Dit was een zeer interessant seminar omdat je het perspectief te horen kreeg van leeftijdsgenoten, die net zoals jij, op een progressieve wijze naar de wereld kijken. Een verschil met SSU is dat zij een andere politieke stijl kennen dan de JS met betrekking tot conflictgebieden. Ze zijn heel activistisch, wat een goed punt is, maar daardoor in onze ogen ook minder genuanceerd. Dit komt bijvoorbeeld naar voren in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het is natuurlijk wel goed om met elkaar hierover van gedachten te wisselen.

Daarnaast kregen alle internationale gasten een rondleiding door het Zweedse parlement met twee parlementsleden van de sociaaldemocratische partij. Het Zweedse parlement ziet er toch een stuk indrukwekkender uit dan het Nederlands parlement. Verder was het grappig om te zien dat parlementsleden in het Zweedse parlement per regio zitten in plaats van per partij. Ze hebben dus ook vaste plekken. Je kunt als parlementslid van Socialdemokraterna naast iemand zitten van Sverigedemokraterna (rechtse, populistische partij). Verder kregen we een rondleiding in het stadhuis van Stockholm. Dit is ook open voor toeristen en zeker een bezoekje waard als je Stockholm bezoekt. Het is een zeer indrukwekkend gebouw met een typische, Vikische stijl van inrichting met nadruk op water. We leerden ook dat hier de ceremonies worden gehouden voor de Nobelprijs. Leuk hieraan is dat de Zweedse studentenorganisaties een actieve rol spelen in de ceremonies rondom de Nobelprijs. Verder kregen we ook een presentatie te zien van een medewerker van de sociaaldemocratische partij over de stadspolitiek. Opvallend vonden wij hieraan dat in tegenstelling tot Nederland, de sociaaldemocraten in Zweden niet zo sterk zijn in de steden maar eerder in de regio’s buiten de steden. Dat is een groot verschil met de PvdA, die normaliter sterk is in de steden.

Op de laatste avond van het congres was er een gala met als thema “White House Correspondents diner”. Dit is een heel andere traditie met de JS, waarbij we vooral bier drinken in een of ander café of op een feestboot. In Zweden gaat het er toch een stuk formeler aan toe. Een ander verschil met de Zweedse organisatie is dat, omdat het congres maar eens in de twee jaar plaatsvindt, de verschillende afdelingen naar het congres toeleven en het heel goed voorbereiden. Je ziet weinig mensen in en uit lopen tijdens het congres. Ook kent iedere afdeling haar eigen strijdlied en outfits die ze tentoonspreiden tijdens het congres. Dit was voor de Nederlandse delegatie ook grappig om te zien. Traditiegetrouw werd het congres afgesloten met de Internationale.

We hebben een fantastisch congres meegemaakt en nieuwe indrukken mogen opdoen.  We zijn wijzer geworden over de politieke situatie in Zweden en we hebben veel kunnen leren van andere kameraden uit de hele wereld. Nu op naar volgend jaar waar wij als JS onze bijdrage gaan leveren zodat onze Zweedse kameraden de verkiezingen winnen, internationale solidariteit!

Categorieën: Activiteiten, Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA