De EU Paraplu en de misdaden van Meta

Internationale blog van Lukas over wat de EU kan doen tegen grote techbedrijven

41793468182_2f334dbd33_b

Een paraplu beschermt tegen zowel regen als hagel. Vorige week schreef ik op deze plek om het pokerspel van Poetin en het gezamenlijke schild dat het Westen tegen hem moet opwerpen. Deze week wil ik het hebben over een andere dreiging die Europa constant boven het hoofd hangt: de roofkapitalisten van de Amerikaanse techindustrie. Deze groep bedrijven heeft desinformatie, verslaving en dataroof tot een verdienmodel gemaakt en bedreigt zo het welzijn van hun gebruikers. De afgelopen week werd echter tussen het nieuws door duidelijk dat de EU hier wel degelijk wat tegen kan doen.

Deze week zette Meta – Facebook dus – de EU onder druk door te beweren geen diensten in Europa meer aan te bieden als het door regulering geen gegevens van Europese burgers in de VS zou mogen opslaan. Hier waren de lidstaten niet van onder de indruk. Franse minister van Economisiche Zaken Bruno Le Maire en zijn Duitse collega Robert Habeck reageerden zelfs dat een leven zonder facebook en Instagram eigenlijk veel beter is. In andere woorden: ‘succes met je dreigementen, we kunnen het ook wel zonder jullie’. Uiteindelijk bracht Meta een statement naar buiten dat het absoluut geen ambities had het continent te verlaten. Zuckerberg en co had gespeeld en verloren.

Zo blijkt maar weer dat de afzetmarkt van bijna 450 miljoen mensen de EU een vaak onderschatte macht geeft om uit te hand gelopen techbedrijven aan te pakken. En dit is broodnodig ook. Als monopolisten kunnen bedrijven zoals Meta bijna alles maken. Algoritmes waarvan niemand precies weet hoe ze werken bepalen zonder toezicht wat voor advertenties, nieuwsberichten of mensen we te zien krijgen. Ze zorgen dat mensen in bubbels belanden, met alle gevolgen van dien. Ondertussen worden onze data doorverkocht aan de hoogste bieder. Meta zorgt kortom voor bakken met zure regen. Gelukkig heeft de EU laten zien hier een uitstekende paraplu tegen te hebben. Kortom: reguleren die hap, of zelfs opbreken. En als dat Meta niet bevalt, dan gaat het maar lekker weg.

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA