De belangrijkste verkiezingen ooit

Internationale blog van Lukas over de Braziliaanse verkiezingen

35073192954_792375b9fa_b

De belangrijkste verkiezingstijd in de geschiedenis van de wereld is begonnen. Op zondag 2 oktober kiezen de Brazilianen een nieuwe president en oud president Luiz Inácio Lula da Silva is officieel kandidaat om het tegen president Bolsonaro op te nemen. Lula is veruit de populairste politicus van het land en zorgde tijdens zijn eerdere termijn van 2003 tot 2011 voor enorme economische groei en vermindering van armoede. De kansen dat hij de huidige president verslaat zijn aanzienlijk, en dat is maar goed ook.

Bolsonaro heeft het de afgelopen jaar namelijk ongekend bont gemaakt. Brazilië is onder zijn leiding terug op de hongerkaart van de Verenigde Naties gekomen, inflatie is naar de maan gestegen en corona heeft meer dan zeshonderdduizend levens gekost. De president flirt openlijk met het idee van een dictatuur een maakt voortdurend vrouwonvriendelijke opmerkingen. Één onderdeel van zijn beleid maakt de komende verkiezingen echter tot de belangrijkste ooit: het Amazonegebied.

De afgelopen jaar is de Amazone slachtoffer geworden van het grootste aantal branden en ontbossingen in 10 jaar. Bolsonaro heeft milieuregels ontspannen en handhaving ontmanteld om de landbouwlobby te vriend te houden. Hierdoor heeft vooral illegale kap ongeremd door kunnen gaan. We zijn hierdoor op het punt gekomen dat wetenschappers aangeven dat het Amazonegebied nog vier jaar van zijn presidentschap niet zal overleven. Eerst was het gebied essentieel voor de reductie van co2 wereldwijd. Nu zorgen alle branden ervoor dat het gebied meer uitstoot dan het opneemt. Hierdoor kunnen we het gevecht tegen klimaatverandering vergeten.

De verkiezing van Lula tot president is het enige wat de wereld kan redden. Hier is geen woord van overdreven. Onder zijn vorige termijn als president is het kappen van het bossen met 80% verminderd. Het is van groot belang dat hij dit weer doet. In het belang van onze aarde zijn dit de belangrijkste verkiezingen ooit.

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA