Budgetpolis: veel geld, weinig zorg

Neem geen risico

De JS lanceert vandaag een actie via on-zekur.nl om jongeren te waarschuwen voor budgetpolissen. Stijn Jansen en Lieke Kuiper stuurden onderstaand artikel naar Trouw wat daar vandaag is geplaatst.

Het is weer de tijd van het jaar waarin de zorgverzekeraars hun premies voor 2016 bekendmaken. Op televisie, radio en op facebook worden we doodgegooid met spotjes voor de zogenaamde budgetpolissen. Budgetpolissen zijn polissen met een zeer lage premie die geleverd worden door verzekeraars met raar gespelde namen als Zekur en Bewuzt. De premies zijn zo laag omdat deze zorgverzekeraars voor deze polissen weinig keuzes bieden en maar een paar zorgaanbieders gecontracteerd hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat je maar in een klein aantal ziekenhuizen terecht kan. Ondanks wat beweerd wordt met slogans als “veel zorg voor weinig”, krijg je dus erg weinig dekking voor je geld. De premie wordt nog lager door een gigantisch eigen risico van €885. De budgetpolis-verzekeraars richten hun marketing op jonge mensen omdat zij over het algemeen minder zorgkosten maken dan ouderen, maar wel braaf hun maandelijkse premie betalen. Lekker cashen!Voor jongeren klinkt een budgetpolis ook aantrekkelijk. Het lijkt natuurlijk ook een gemakkelijke manier om geld te besparen. Fantastisch allemaal, tot je plotseling door een scooter van rechts in het ziekenhuis belandt en met een torenhoge rekening achterblijft. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat merkten in 2014 zo´n 13.766 mensen met een budgetpolis die gemiddeld €450,- onverwacht moesten bijbetalen. Met de budgetpolis die Zekur aanbiedt, kon je in 2015 maar bij 18 van de 78 ziekenhuisorganisaties in heel Nederland terecht. Voor 2016 is dit, ondanks dat de premie al een week bekend is, nog niet bekend. Mocht je per ongeluk naar een ziekenhuis gaan waarmee geen contract is afgesloten dan betaal je 20% van je behandeling helemaal zelf, bij andere budgetpolissen kan dit oplopen tot 50%. Verzekeringenvergelijker Independer berekende dat zo’n bijbetaling kan oplopen tot een rekening van enkele duizenden euro’s. Als je bij Zekur zit en je krijgt een ongeluk, word je dus niet zo snel mogelijk geholpen maar moet je eerst maar eens uitzoeken in welk ziekenhuis je eigenlijk terecht kunt.

Naast het lage aantal gecontracteerde zorgaanbieders is het eigen risico van €885 een enorm bedrag. Veel jongeren kunnen dat niet in een keer ophoesten en komen zo in de problemen als ze onverwacht zorgkosten maken.

Budgetpolissen zijn niet alleen in het nadeel van jongeren, ze slopen ook nog eens de solidariteit uit ons zorgstelsel. De “goedkope” jongeren betalen met een budgetpolis namelijk maar zeer beperkt mee aan de zorg van de relatief “dure” ouderen. Hierdoor wordt de relatief dure zorg voor de “dure” ouderen steeds onbetaalbaarder en daarmee ontoegankelijk. Deze solidariteit is een belangrijk fundament onder ons zorgstelsel die we niet exclusief aan de zorgverzekeraars kunnen overlaten.

Budgetpolissen zijn dus niet alleen op de korte termijn duur voor jongeren die onverwacht ziek worden, maar op de lange termijn ook duur voor ons allemaal. Het wordt daarom hoog tijd dat de wetgever budgetpolissen uitbant door een minimaal percentage zorgverleners (bijvoorbeeld 75%) dat gecontracteerd wordt te eisen en het vrijwillige deel van het eigen risico af te schaffen.

Dat is helaas niet van de ene op de andere dag geregeld. Zolang deze zorgverzekeringen nog wel bestaan, moet daarom de informatie over deze polissen verbeteren en misleidende reclamecampagnes aan banden gelegd. Wat ons betreft worden zorgverzekeraars verplicht om inzichtelijk te maken hoe hun premie zo laag kan zijn. Achter reclamespotjes moet daarnaast een disclaimer komen, net zo als bij de reclames van kredietverleners: “Let op: neem geen risico met je eigen risico”. Het wordt hoog tijd dat goedkoop niet langer duurkoop kan worden en dat ons zorgstelsel betaalbaar en toegankelijk blijft. Zo krijgen we allemaal écht veel zorg voor weinig.

Categorieën: Zorg

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA