Breng de postbezorging in overheidshanden

postnl

Breng de postbezorging in overheidshanden

Afgelopen maandag stonden ze gebroederlijk naast elkaar. De directeuren van PostNL en Sandd. Na een jarenlange strijd om een zo groot mogelijk stuk van de postmarkt in handen te krijgen willen beide bedrijven nu fuseren. PostNL heeft daarna bijna de hele postmarkt in handen. Daarmee krijgt het de mogelijkheid de tarieven flink te verhogen. De ogen van de directeuren stonden te schitteren bij dit vooruitzicht. Zo’n enthousiasme bij bedrijven als het gaat over zo’n belangrijke dienst als de post. Dan is het tijd om wantrouwend te worden.

Het is niet voor niks de verwachting dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze fusie zal proberen tegen te houden. Een monopolie maakt een markt kapot. En dan verliest de consument. Heel slim dekten de directeuren zich maar vast in voor het verwachte negatieve oordeel van de ACM. De minister kan dit oordeel omzeilen door het postbedrijf een uitzondering te geven, zo hoopten zij.

Het is duidelijk dat er afgelopen jaren grote problemen waren met de postmarkt. Dat er iets moest gebeuren ligt dan ook voor de hand. Of deze oplossing beter is dan het probleem is alleen nog maar de vraag. Als monopolist kan PostNL zomaar de prijzen voor de zakelijke markt verhogen. Tenzij de ACM dat tegenhoudt natuurlijk, net zoals ze nu al de maximumprijs voor normale postzegels vaststellen. Maar hoe wenselijk is dat? Een commercieel monopolie, in handen van aandeelhouders, dat de postdienst uitvoert volgens de eisen van de overheid, met een door de overheid vastgestelde maximumprijs. Dan creëren we een gedrocht.

De dalende postvolumes blijven bovendien als een dreiging boven de postmarkt hangen. Op lange termijn wordt het bijna onmogelijk om een winstgevende postdienst in stand te houden zonder de tarieven flink te verhogen of de service uit te kleden. Of er dan nog een bedrijf de postdienst wil uitvoeren is nog maar de vraag. Als ze bij PostNL slim zijn, worden ze over een paar jaar gewoon een pakketdienst en stoppen ze met die dure brieven.

Dat PostNL als commercieel monopolie geen ideale oplossing is mag duidelijk zijn. Gelukkig is er een betere oplossing. Als we met elkaar vinden dat iedereen in Nederland gelijke toegang moet hebben tot de postdienst, dan hoort de postdienst niet door een commercieel monopolie geregeld te worden. De post hoort gewoon in een rijtje taken van de overheid. We zouden het dus beter ook als overheidstaak behandelen. Net als we met bijvoorbeeld de politie doen. En net als we dat tot de jaren negentig me de post deden. De postdienst als overheidsdienst. Dat is toch een veel elegantere oplossing dan zo’n aandeelhoudersmonopolie? Alleen door de post terug te brengen waar zij hoort, bij de overheid, kunnen we er zeker van zijn dat we in de toekomst voor een normaal tarief onze kaartjes op de bus kunnen doen.

 

 

Categorieën: Blog

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA