Blog van Martijn: Terug naar school

Afgelopen vrijdag stond ik samen met kandidaat-Kamerlid Bob Deen (plaats 41) op zijn oude school, het Regius College in Schagen. We waren daar om met de jongeren te spreken over ‘de politiek’. Eerst mocht ik in debat met jongeren van andere politieke jongerenorganisaties en, aan het eind van de dag, zou Bob in debat gaan met andere kandidaat-Kamerleden. Meer dan honderd leerlingen zaten al geïnteresseerd te wachten tot het debat zou beginnen.

De afgelopen weken reisde ik het hele land door om scholen te bezoeken. Ik stond op de Zaanse Schans, waar jaarlijks vele toeristen komen genieten van de oud-Hollandse cultuur, voor een aantal lessen op het Sint-Michaëlscollege. Ik kwam voor het eerst in mijn leven in Heerde, een plaats onder Zwolle, voor een politiek debat met de jongeren op het christelijk lyceum aldaar. En ik stond samen met Jintro op een politieke markt op het mbo in Heerlen, in Zuid-Limburg. De verkiezingen leven gelukkig steeds meer op de scholen in Nederland.

De JS vindt het belangrijk om veel op scholen te zijn om te vertellen over politiek. We zien jammer genoeg nog te vaak dat jongeren politiek niet interessant vinden en als ze al mogen stemmen, dat niet doen. Initiatieven zoals die van Tim Hofman zijn bewonderenswaardig, want uiteindelijk is alle politieke betrokkenheid goed. Sommigen stemmen alleen, anderen voeren ook actie, en sommige gekken stappen zelfs in een landelijk bestuur van een politieke jongerenorganisatie. Maar hoe gek je ook bent op de politiek, de basis voor die betrokkenheid begint op school.

Ik doe dus mijn best om jongeren bij te brengen dat politiek ook voor hen belangrijk is. Als ik voor de klas sta, praat ik nooit over de Tweede Kamer, ministers of wetten. Ik spreek over thema’s die hun aan gaan. Over het minimumjeugdloon dat eindelijk is verhoogd door veel actie te voeren. Over de OV-kaart die nu eindelijk ook voor mbo-studenten geldt. Of over onze Rokjesdag, om te laten zien dat politiek ook gaat over onze normen en waarden. Ik spreek met deze jongeren over hun zorgen en ideeën en laat ze zien dat politiek wel degelijk belangrijk is. Dan merk je dat er daadwerkelijk veel interesse is bij jongeren en dat ze hier zelf al veel ideeën over hebben!

Ook voor Bob brengt zijn oude school mooie herinneringen terug. De plek in de aula waar hij altijd kaartte. Het feit dat zijn ouders elkaar hier als gymdocent hadden ontmoet. En de fietsroute die hij elke dag naar school aflegde, terwijl zijn ouders met de auto langs reden (“daar werd hij hard van”). Kortom, de school waar je op zit, is voor iedereen de basis voor de rest van je leven en het creëert herinneringen die je je hele leven meeneemt. Laten we daarom ook op die scholen jongeren meegeven welke rol zij hebben in de samenleving. Dat we het samen moeten rooien en hoe je daar aan mee kan doen. Maatschappijleer, burgerschap, of hoe het inmiddels ook heet, is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren.

Bij het debat vervielen vele andere (jonge) politici toch weer in saaie technische verhalen en moeilijke woorden. Het lukte mij wél om de jongeren geïnteresseerd te krijgen in waar het over ging. En het lukte Bob ook om de jongeren te laten zien dat ook zij ooit politicus zouden kunnen worden. Maar bovenal lukte het ons om die complexe Haagse werkelijkheid te vertalen naar begrijpelijke, concrete en geloofwaardige oplossingen. “Kan ik ook op u stemmen?”, vroeg één van de leerlingen me na afloop. Hoe vleiend dat ook klonk, ik ben toch blij dat dat niet kan. Maar er zijn wel 75 ijzersterke PvdA-kandidaten waar hij wel op kan stemmen!

Wil je ook dat wij een gastles komen geven op jouw school, kijk dan op js.nl/voor-docenten

Categorieën: Activiteiten, Blog, Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA