Amerika moet er maar zin in hebben

Internationale blog van Lukas over de rol van de VS in de NAVO

President_of_the_United_States_Joe_Biden_(2021)

Er worden door Poetin zijn invasie van Oekraïne heel veel dingen duidelijk, maar één daarvan is eigenlijk het opvallendst. De NAVO is nog nooit zo verenigd geweest. Niet alleen leveren meerdere lidstaten wapens en middelen aan Oekraïne, de landen konden het ook snel vinden wat betreft sancties. Dit komt natuurlijk niet uit het niks. Als het om de NAVO gaat, gaat het vaak over één land: de Verenigde Staten. Vanaf dag één is de VS heel duidelijk geweest dat een inval van Oekraïne zware consequenties zou hebben. Niet alleen dat, maar Amerika heeft consequent informatie gedeeld met andere NAVO-lidstaten en afschrikking gekoppeld aan diplomatie.

Niks mis met de NAVO dus, zou je denken. Niet dus. Drie jaar geleden dreigden de Verenigde Staten de NAVO te verlaten en noemde de Franse president Macron het bondgenootschap ‘hersendood’. Toen had je namelijk niet president Biden in het witte huis zitten, maar een zekere Donald Trump. Misschien heb je daar iets van meegekregen. Deze president vond dat Europa het maar lekker zelf uit moest zoeken en had geen geld over voor zijn Europese bondgenoten. Had hij nu nog in het witte huis gezeten, dan zou het zomaar kunnen dat Poetin inmiddels ook de Baltische staten en Polen was binnengevallen.

We hebben het huidige succes van de NAVO dus meer te danken aan geluk dan aan wat dan ook. Het had immers geen haar gescheeld of Biden was helemaal geen president geworden. Daarbij zou het zomaar kunnen dat de republikeinen binnenkort weer het presidentschap overnemen. Dan kan het wel eens gedaan zijn met de eenheid die we nu zien. Dat is natuurlijk een scenario dat we willen vermeiden. Er zit eigenlijk maar één ding op. Europa moet het zelf gaan doen. De NAVO zou zonder de VS ook wat waard moeten zijn. Dit kost iets – vraag maar aan de Duitsers – maar dan heb je ook wat. Stel Amerika heeft er even geen zin in, dan zijn we niet meteen ten dode opgeschreven. Vrijheid is immers onbetaalbaar.

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA