5 vragen aan Luna Koops

Leer de nieuwe bestuursleden beter kennen

WhatsApp Image 2021-01-04 at 16.52.03

In deze zomerse weken stellen de bestuursleden zich aan de hand van 5 vragen voor zodat jullie ze wat beter kunnen leren kennen. Vandaag is het de beurt aan voorzitter Luna Koops.

 

1. Waarom ben je ooit lid geworden van de JS?

Ik groeide op in een – inmiddels voormalige – arbeiderswijk. We hadden niet veel te besteden; mijn ouders waren gescheiden. Toch hadden we het beter dan veel van onze buren en veel van mijn vriendjes en vriendinnetjes. Al vroeg had ik door dat elke avond een vol bord met eten voor mijn neus niet zo vanzelfsprekend was. Dat niet ieder kind thuis voorgelezen kon worden voor het slapengaan en dat ik toch best wel geluk had dat ik thuis rustig kon leren voor school. Dat vond ik toen niet eerlijk en dat vind ik nu nog steeds niet eerlijk. In groep 8 was ik betoverd door het verhaal van Job Cohen. “Iedereen telt mee,” zei hij. Daar kon ik mij wel in vinden. Nu drie jaar geleden, zes jaar na die verkiezing met Job Cohen, werd ik voor diezelfde waarden lid van de JS.

2. Wat heb jij na dit bestuursjaar bereikt?

Na dit bestuursjaar hoop ik de plannen die ik van tevoren heb bedacht doorgevoerd te kunnen hebben: een betere interne democratie, een hoop acties georganiseerd hebben vanuit de grassroots en een bijdrage geleverd te hebben aan een JS waar iedereen zich thuis voelt.

3. Hoe ziet je leven buiten de JS eruit?

Naast mijn – fulltime – werk voor de JS is er weinig tijd over voor studeren dus het komende jaar heb ik geen studie om me druk om te maken. Maar dat betekent niet dat ik niet studeer, want voor dit jaar studeerde ik om leraar natuurkunde te worden aan hogeschool Windesheim in Zwolle en als ik geen voorzitter meer ben ga ik daar mee verder. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk tijd te besteden aan vrienden met sport, spel en plezier. Ook heb ik twee hele lieve katten die regelmatig aandacht opeisen.

4. Waar gaat je sociaaldemocratische hart sneller van kloppen?

Zodra mensen opstaan voor onze sociaaldemocratische waarden word ik meteen heel gelukkig. Afgelopen zomer was ik in Bulgarije. We hebben daar de eerste Pride georganiseerd in Bulgarije buiten Sofia. Dat was echt ongelooflijk en, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amsterdam Pride, was het voornamelijk een protest. Dat was nodig: in Bulgarije hebben LHBTQ’s het vaak niet goed. De manier waarop YES-leden, met gevaar voor eigen veiligheid, opstonden voor de mensenrechten van LHBTQ’s, deed mijn sociaaldemocratische hart sneller kloppen.

5. Wat is je mooiste JS-moment tot nu toe?

Prettig was het niet. Fijn was het ook niet. Maar het was wel mooi. Dan heb ik het over de klimaatmars van Amsterdam waar 40.000 mensen in het ijskoude Amsterdam de stromende regen tegemoet gingen voor het klimaat. Dat was tegelijkertijd een rotdag en een van de mooiste momenten die ik ooit bij de JS had. Of het hét mooiste is durf ik niet te zeggen want ik heb in drie jaar lidmaatschap al wel wat meegemaakt, maar dit is echt een moment dat me heel erg bijblijft.

Categorieën: Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA