5 vragen aan Andrej van Hout

Leer de nieuwe bestuursleden beter kennen

NTI - 5 vragen - Andrej van Hout

De weken zijn verstreken en het bestuur is daarmee alweer een paar maanden oud. Daarmee zal met deze installatie ook een einde komen aan deze rubriek. Tenslotte; onze voorzitter, Andrej. Het is zijn beurt om vijf vragen te beantwoorden waarna jullie hem hopelijk een beetje beter kennen.

1. Waarom ben je lid geworden van de JS?

Ik hou mijn hele leven al van discussiëren over allerlei onderwerpen. Op mijn zestiende wilde ik een kijkje nemen in de operatiekamer van verandering: de politiek. Zo kwam ik uiteindelijk bij de lokale PvdA fractie uit. Daar was ik al even actief zonder lid te zijn. Toen ik hoorde dat er een JS-afdeling werd opgezet in de regio meldde ik mij meteen aan en werkte ik samen met andere rode jongeren aan het opzetten van een lokale beweging. Zodoende heb ik mijn politieke praktijk samen met andere jongeren ingeluid.

2. Wat heb jij na dit bestuursjaar bereikt?

Mijn doelen voor dit bestuursjaar heb ik eigenlijk al opgesteld in Plan A, mijn verkiezingsprogramma als het ware. Daar komt uit voort dat we ons vooral moeten gaan focussen op het professionelen van de vereniging. Dat wil zeggen dat ik samen met het hele bestuur na dit bestuursjaar heb bereikt dat er veel te doen is voor het groeiend aantal leden van de JS en dat de ledendemocratie weer helemaal opleeft. Daarnaast is het niemand ontgaan dat de verkiezingen eraan komen. Daar wil ik er met alle JS’ers voor zorgen dat het sociaaldemocratische verhaal een grote zegen boekt. Daar gaan we met zijn allen voor strijden!

3. Hoe ziet je leven buiten de JS eruit?

Haha alsof het een hele andere wereld is. Nou, buiten ons politieke wereldje ben ik nog steeds student aan Tilburg University. Daar studeer ik de rechtsgeleerdheid en wil ik graag verder gaan in het ondernemingsrecht. Door mijn voorzitterschap heb ik geen tijd voor extra baantje, maar voordat ik werd verkozen werkte ik overal en nergens. Ik verkocht kranten op straat en stond achter de bar bij de Borrelbar in Eindhoven. Daarnaast ben ik, nu minder actief, steunfractielid bij de PvdA-fractie in Veldhoven.

4. Waar gaat je sociaaldemocratische hart sneller van kloppen?

Als ik zie dat onze principes en idealen niet alleen in het parlement worden vertegenwoordigd. Als ik zie dat er door mensen initiatieven worden uitgevoerd om anderen te helpen. Een voorbeeld hiervan is Stronk. Dit is een initiatief waar jongeren die uit het zorg- en onderwijssysteem zijn gevallen door met hun handen te werken weer worden geactiveerd. Dat vind ik prachtig om te zien en daar krijg ik ook enorm veel energie van.

5. Wat is jouw mooiste JS-moment tot nu toe?

Er zijn veel mooie momenten die ik met heel veel medeleden heb mogen delen. Maar het moment dat me meteen te binnen schiet is de verkiezingsuitslag van de Europese verkiezingen. Daar stonden we dan, in een veel te warme en krappe ruimte in Den Haag aan ’t Plein. We wisten allemaal dat we het als PvdA niet slecht zouden doen. Maar toen Dionne Stax op het scherm drukte om het zetelaantal van de PvdA bekend te maken, ging iedereen helemaal tekeer van blijdschap toen bleek dat wij de grootste zouden zijn. Ik voelde de opluchting en de boost in de mindset bij iedereen na jarenlang hard werken en een hele reeks teleurstellingen achter elkaar. Dat vergeet ik nooit meer.

Tags:

Categorieën: Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA