100% SP of anders nee?

100ofandersnee

Vandaag stemt de Tweede Kamer over de Wet Werk en Zekerheid. Een wet die zorgt voor meer zekerheid voor miljoenen werknemers. De SP was in november enthousiast over de wet, maar dreigt nu tegen te stemmen. Lees onze oproep aan de SP om daad bij het woord te voegen en voor te stemmen.

Een verbod op nulurencontracten in de zorg. Flexwerkers die sneller vast contract krijgen. Een fatsoenlijke ontslagvergoeding niet alleen voor topmanangers maar ook voor mensen met een gewone baan met een normaal salaris. Dat is de inzet van de Wet Werk en Zekerheid die vandaag behandeld wordt.

Als voorzitter van de Jonge Socialisten ben ik vaak kritisch. Maar vandaag ben ik trots op wat de PvdA in het Kabinet bereikt. Dit is de grootste verbetering op de arbeidsmarkt sinds vele jaren. Een wet die er voor zorgt dat miljoenen werknemers meer zekerheid krijgen op de arbeidsmarkt. Eindelijk een eerlijker ontslagrecht en minder tweedeling tussen mensen met een vast en een flexibel contract.

De steun in de kamer is breed. En op 29 november jongstleden sprak ook Emile Roemer namens de SP zijn lof uit over de verbeteringen. Niet zo vreemd want 90% van de wensen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt komen terug in de voorstellen. Emile Roemer zei letterlijk over de Wet Werk en Zekerheid: “Flexwerkers krijgen meer zekerheid, het stapelen van losse contracten wordt gestopt en de rechtspositie van werknemers wordt verbeterd. Hartstikke mooi. Het mag ook gezegd worden dat het bijzonder is dat wordt ingestemd met het versneld verbeteren van de ontslagbescherming. Straks krijgen meer mensen een vergoeding bij ontslag en kunnen alle werknemers in beroep bij de rechter. Die mogelijkheid is er voor veel mensen nu niet. Dat is dus goed nieuws.” Emile Roemer gaf de wet die dag een rapportcijfer. Afgerond een zeven. Chique, dacht ik nog. Niet altijd alleen maar tegen. Ook gewoon constructief samenwerken als plannen gewoon goed zijn voor de mensen voor wie je op zegt te komen.

Helaas. Nauwelijks drie maanden later dreigt de SP toch tegen de wet te stemmen waar ze eerst zo positief tegenover stonden. Ook al is het voor 90% een wet die overeenkomt met de voorstellen van hun eigen Kamerlid. Waarom? Ik vermoed dat het iets met 19 maart te maken heeft….

Maar het kwaad is nog niet geschied. Een man een man, een woord een woord zeg ik tegen Emile Roemer. Dus kom op Emile, stem voor en laat zien dat de SP om Nederland socialer te maken daad bij woord voegt. Want anders is jouw slogan ‘100 % sociaal’ niets meer dan voor de bühne. Dan is de werkelijkheid ‘100 % SP of anders nee’.

Categorieën: Algemeen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA