Steun Sytze in de strijd naar zekerheid

Sytze voert een rechtszaak tegen Deliveroo omdat zij al hun bezorgers op straat willen zetten. Help jij mee?

Licentie
Foto 24-11-17 om 16.07
Beeld: Charlie Silvrants

Naast zijn studie politicologie is de 19-jarige Sytze in dienst bij Deliveroo. Voor dat bedrijf fietst hij door Amsterdam om maaltijden te bezorgen. Dat werk bevalt hem goed. Je ziet wat van de stad en hebt direct wat lichaamsbeweging.

Maar Deliveroo gaat hem ontslaan. En niet alleen hem. Alle bezorgers komen in één keer op straat te staan. Huh? Sytze mag wel voor Deliveroo blijven werken, maar dan moet hij wel even zzp’er worden. Dan is hij volledig zelf verantwoordelijk voor verzekeringen en pensioenopbouw. Slechtere arbeidsvoorwaarden dus. Eigenlijk bezuinigt Deliveroo gewoon op z’n werknemers en neemt ze in dienst als schijnzelfstandige.

Sytze pikt dit niet en sleept Deliveroo voor de rechter. Omdat het niet eerlijk is als alle baten voor Deliveroo zijn, en alle risico’s voor Sytze. Omdat zij hem niet mogen dwingen alle zekerheden op te geven.

Sytze wordt bijgestaan door een advocaat die ervan overtuigd is dat hij een zaak heeft. Maar niks in het leven is gratis. Sytze heeft 7500 euro nodig om zijn rechtszaak door te zetten.

Wij helpen hem daarbij. Door een crowdfundingactie, want voor een student is 7500 euro ontzettend veel geld. Als iedereen een klein beetje bijdraagt hebben we het geld zo bijeen.

Ik steun Sytze bij zijn strijd naar zekerheid!

xact-for-youth.png.pagespeed.ic.oKolKeqpdM

Teken onze petitie voor betere arbeidsvoorwaarden voor maaltijdbezorgers

Ook de afgelopen maanden voerden we al actie tegen Deliveroo. Zo voorzagen we in mei een hoop fietsen van zadelhoesjes om de slechte arbeidsvoorwaarden van Deliveroo onder de aandacht te brengen. Met een vette knipoog naar Deliveroo die diezelfde tactiek eerder gebruikte om nieuwe bezorgers te werven. Ook zijn we samen met de PvdA een petitie gestart.

Teken de petitie

Riders Union

We voeren onze acties tegen Deliveroo samen met de Riders Union. Dit is een nieuwe vakbond voor maaltijdbezorgers binnen de FNV. Dinsdag 14 november 2017 protesteerden we samen met zo'n vijftig bezorgers in Amsterdam bij het hoofdkantoor van Deliveroo. Daar hielden ze de gordijnen dicht, want protesterende werknemers, dat vinden ze bij Deliveroo blijkbaar nogal eng.

Lees meer over de Riders Union
Actie bij het hoofdkantoor van Deliveroo
Actie in Amsterdam bij het hoofdkantoor van Deliveroo samen met de Riders Union.
Actie Deliveroo
De bezorgers bieden hun eisen aan bij het hoofdkantoor van Deliveroo.

Wij hebben vier eisen aan Deliveroo

  • Deliveroo draait de zzp-constructie terug.
  • Deliveroo houdt zich aan de cao.
  • Deliveroo richt een echte ondernemingsraad op.
  • Deliveroo geeft uitzicht op zekerheid op lange termijn, dus vaste contracten.
Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA