Anouk Daams

Kandidaat Politiek en Campagnes

Kameraden, Lieve JS’ers,

15 maart stond ik met veel andere PvdA’ers en JS’ers in de Westergasfabriek in Amsterdam. Vol van de campagne die we die dag, en al die dagen daarvoor hadden gevoerd stonden we met vertrouwen te wachten op de exitpoll. Stiekem dachten we allemaal “het zal allemaal wel meevallen”. En toen, BOEM, negen zetels. Verbaasd keek ik om me heen, naar al die mensen die zich met zoveel toewijding hadden ingezet en dag en nacht campagne hadden gevoerd, dit kon toch niet waar zijn? Toen kwam de tweede klap; het linkse blok kreeg een nog veel grotere tegenslag, gezamenlijk maar 12 zetels meer dan de PvdA na de vorige verkiezingen. We waren teleurgesteld en verdrietig, maar al heel snel veranderde de stemming. We waren niet verslagen, we wilden juist nog harder werken, nog luider verkondigen wat we belangrijk vinden. Juist nu, omdat het nu harder nodig is dan ooit. Juist nu, nu het impopulair is je te verbinden aan de PvdA, juist nu links in Nederland het zwaar heeft. Juist nu wil ik me inzetten voor onze geweldige vereniging en onze idealen. Daarom stel ik mij met heel veel enthousiasme en toewijding kandidaat voor de positie Politiek en Campagnes van het volgende Landelijk Bestuur.

Ik ben Anouk Daams, 22 jaar en afgelopen december ben ik afgestudeerd van de University College Roosevelt in Middelburg, met een major in politicologie, internationale betrekkingen en internationaal recht. Inmiddels woon ik weer in de buurt van Leiden.

In 2015 had ik de eer aan de wieg te staan van de afdeling Zeeland, die ik heb mogen helpen met opgroeien in mijn jaar als secretaris in het bestuur. De Zeeuwse afdeling voelt dan ook als thuis, maar ook Brabant en Den Haag – Leiden zijn voor mij zeker niet onbekend. Daarnaast hebben veel van jullie me waarschijnlijk wel eens rond zien dartelen op een landelijke activiteit de afgelopen jaren.

Al weer vijf jaar geleden ben ik lid geworden van de JS. Destijds omdat ik als 18-jarige politieke nerd vooral op zoek was naar mensen om een beetje mee over politiek te babbelen. De JS bleek die plek te zijn, daar leerde ik interessante en gezellige mensen kennen die me uitdaagden kritisch na te denken over mijn meningen en standpunten, maar ook vooral heel veel gezelligheid boden in alle activiteiten. Ik voelde me er heel snel helemaal thuis en dat gevoel is sindsdien enkel gegroeid. Inmiddels weet ik dat de JS nog heel veel meer is dan dat. Het is de ontmoetingsplek die ik zocht, maar ook een leeromgeving, en belangrijker nog, een vereniging die haar eigen politieke agenda zet en deze met campagnes ondersteund.

Het komende jaar wil ik me, als jullie mij kiezen voor deze functie, inzetten voor drie thema’s: campagne voeren voor jonge kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen, het bereiken van jongeren buiten onze vereniging en activistische en ludieke campagnes organiseren rondom thema’s die wij belangrijk vinden.

We hebben een spannend jaar voor de boeg. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hebben we een heleboel te winnen of te verliezen. Wij gaan als vereniging een belangrijke rol spelen in de campagnes van de jonge kandidaten die in de verschillende gemeentes op de lijsten staan. Het wordt een tijd voor ons allemaal om de straat op te gaan en de mensen in onze eigen gemeente of omgeving te helpen verkozen te worden. De JS is bij veel verkiezingen de drijvende kracht achter de campagnes. In een campagne die zich op zo veel verschillende plekken afspeelt, is het aan het landelijke bestuur om te ondersteunen, stimuleren en coördineren. Aan de andere kant ga ik ook heel graag de straat op, en zal ik het mijn prioriteit maken zo veel mogelijk afdelingen ook daarmee te helpen.

De afgelopen jaren is de scholentour een steeds groter succes geworden en zijn er ongelofelijk veel scholen bezocht. Het is van onschatbare waarde dat we jonge mensen blijven bereiken en interesseren voor de politiek. De zomertour is hier ook een goed middel voor. Niet alleen in de tijd van landelijke verkiezingen is het belangrijk dat jongeren op de hoogte en geïnteresseerd zijn in de politiek, vooral ook daarbuiten is het van belang. De scholentour moet blijvend een prioriteit zijn, en daar zal ik mij dan ook voor inzetten.

Ik geloof dat je niet stil moet zijn over de dingen die je belangrijk vind. Nu we minder mensen in de kamer hebben, hebben we meer megafoons nodig om onze stem te laten horen. Op straat of via sociale media, we zullen de wereld laten weten waar we voor staan. Door middel van ludieke, originele en nieuwe campagnes zal ik proberen de JS onder nieuwe aandacht te brengen en onze standpunten te agenderen. De politieke actualiteit en een continue gesprek binnen de JS zullen de onderwerpen en inhoud van deze activiteiten bepalen. Vol motivatie en met veel creativiteit wil ik mij inzetten om die onderwerpen onder de aandacht te brengen.

Ik geloof dat mijn tomeloze enthousiasme en positivisme op zijn plaats komt in de bestuursfunctie politiek en campagnes. In de campagne voor de landelijke verkiezingen afgelopen maart ben ik nauw betrokken geweest bij de ondersteuning van de campagne van Loes Ypma. Daarnaast heb ik me ook actief ingezet om namens de JS de straat op te gaan. Dit samen met mijn ervaring binnen de JS als actief lid en afdelingsbestuurslid, geeft mij de ervaring om het komende jaar richting te geven aan de politieke lijn en inhoud aan de campagnes.

In de afgelopen jaren heb ik veel bestuurs- en organisatie ervaring opgedaan. Op mijn universiteit heb ik in zeer verschillende besturen verschillende posities vervuld. Dit heeft me de kans gegeven ervaring op te doen in samenwerken met medebestuursleden en vrijwilligers, belangrijke en invloedrijke keuzes te maken en van alles te organiseren. Mijn de combinatie van ervaring, een frisse blik en eindeloze toewijding wil ik graag inzetten voor onze vereniging.

De JS, en het hele linkse gedachtengoed, zullen de komende tijd goed naar zichzelf moeten kijken. Ik zit bovenal vol met energie om de strijd aan te gaan, en ik hoop dat jullie mij de functie van politiek en campagnes toevertrouwen. Het zou een eer zijn om me te mogen inzetten voor onze prachtige vereniging.

Ik hoop op jullie steun op het congres in juni. Mocht je na het lezen van mijn brief nog vragen hebben ben ik te bereiken op 06-22582805 of anoukdaams@gmail.com.

Met rode groet,

Anouk Daams

Facebook-pagina
Jonge Socialisten in de PvdA