Oekraïnereferendum

Euromaidan

Wij stemmen op 6 april vóór het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. In november 2013 kwam de bevolking van Oekraïne in opstand omdat ze betere banden met Europa wilden. President Janoekovytsj was namelijk teruggefloten door het Kremlin. Door de opstand vocht Oekraïne zich vrij van deze Russische druk en de nieuwe president, Petro Poroshenko, sloot een nieuwe deal met de Europese Unie, waarna Rusland ook sancties aan Oekraïne oplegde. Wij steunen deze beweging voor een vrij en democratisch Oekraïne en het associatieverdrag is daar een belangrijke stap in.

Onze campagne!

De vóór-campagne blijft nog erg stil, ook al was er een grote meerderheid in de Kamer die het associatieverdrag steunde. De PvdA deed haar best met een mooie website over de feiten van het verdrag, maar wij vonden dat veel te braaf. Daarom hebben wij subsidie aangevraagd bij de Referendum Commissie om wel een wat krachtiger geluid te laten horen. Dit referendum speelt Rusland namelijk enorm in de kaart. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat de Russische media bijna uitsluitend tegenstanders aan het woord laat.

Het is dus niet onze bedoeling om te stellen dat tegenstemmers opeens voor Poetin zouden zijn, maar we zouden wel graag de hypocrisie aantonen van Geert Wilders die nu juist opkomt voor het Russische belang. Een meerderheid van de mensen is gewoon voor dit associatieverdrag, maar velen twijfelen of ze moeten gaan stemmen. Ga alsjeblieft stemmen! Het is niet alleen jouw democratische plicht, maar ook een belangrijk signaal naar de Oekraïense bevolking!

A1 staand_JongeSocialistenPvda_DEF_02
Arjan van Egdom
Berlin, East Side Gallery

Onze poster was daarmee ook een verwijzing naar de broederkus tussen de Oost-Duitse Erich Honecker en de Russische Leonid Breznjev uit 1979. Deze foto werd op de Berlijnse muur geschilderd met de ondertitel: “Mein Gott, hilf mir diese Tödliche Liebe zu uberleben” (Mijn god, help me deze dodelijke liefde te overleven). In de tekst op onze poster verwijzen we dan ook naar het ‘liefde’ uit deze tekst. Dit heeft dus niets te maken met homofobie, zoals sommigen op Twitter graag wilden beweren, maar is een mooie historische verwijzing.

De NS ontspoort

De eerste poster met een zoenende Wilders en Poetin werd echter door de NS geweigerd omdat het te provocerend zou zijn. Wij hebben toen een poster laten maken met zowel Wilders als Poetin waarop ze niet zoenden, maar slechts elkaar omarmden. Omdat we ook al snel te horen kregen dat deze ook zou worden afgekeurd, hebben we hier toen geen tekst meer bij geplaatst. Het is jammer genoeg niet duidelijk wat de regels van de NS precies zijn omtrent het plaatsen van posters. Toen we Wilders niet meer op de poster plaatsten, mocht het wel. Dus blijkbaar vindt de NS het vooral een probleem als Wilders op de poster staat.

“De waarden van Europa zijn het verdedigen en verspreiden waard! Laten we nu juist Oekraïne ondersteunen en ze niet in de handen van Poetin drijven.”

Bart van BruggenBart van Bruggen, voorzitter

Een gevoelige snaar

Blijkbaar raakten we toch een gevoelige snaar, want er barstte een grote discussie los op de sociale media. Zo kregen we het verwijt dat we met ‘feiten’ zouden moeten komen en tegelijkertijd bestookten vele ons met argumenten die juist niet op feiten waren gebaseerd. Dat Oekraïne lid zou worden van de EU of, nog verder gezocht, dat Turkije hierdoor lid zou worden van de EU. Laten we het dus bij de feiten houden: het gaat om een associatieverdrag met Oekraïne waarmee we Oekraïne weg kunnen trekken bij de Russische invloed en ze kunnen helpen om democratischer te worden en hun mensenrechten beter te waarborgen. Dat is de reden dat wij willen laten zien dat een stem tegen dit verdrag bijdraagt aan het beleid van Rusland.

Poetin
De poster van Schots Design
Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA