Act for Youth!

Onze acties tegen jeugdwerkloosheid en voor goed werk

Samen met de Party of European Socialists en de Partij van de Arbeid voeren we actie tegen jeugdwerkloosheid. We strijden voor de uitbreiding van het European Youth Plan, een Europees plan om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Deze actie trapten we op 16 november 2016 af met een grote actie bij NEMO in Amsterdam.

Lekker eten! Goed bezorgd?

Op de tweede Act for Youth! action day voerden we de actie Lekker eten! Goed bezorgd? Samen met Tweede Kamerlid Gijs van Dijk vroegen we aandacht voor de arbeidsvoorwaarden van maaltijdbezorgers als Deliveroo en UberEats. De bezorgers van deze bedrijven zijn vaak zelfstandig ondernemer en worden vaak betaald per bezorgde maaltijd. Als er weinig wordt besteld, verdienen ze bijna niks. Ze zijn niet verzekerd tegen ongevallen, rijden zo snel mogelijk op hun eigen fiets voor deze bedrijven door de stad en krijgen niks als ze ziek of werkloos worden. Dat is de harde werkelijkheid die schuilgaat achter mooie titels zoals ‘bezorgpartner’: alle baten voor het bedrijf, alle risico’s bij de werknemers.

Maak je imago waar, en zorg dat jullie bezorgers veilig en goed op de fiets zitten.

Daarom roepen wij deze bedrijven op: maak je imago als verantwoordelijk en duurzaam bedrijf waar! Geef je werknemers een verzekering tegen pech en een fatsoenlijk loon in plaats van alle risico’s bij hen neer te leggen en alle winst voor jezelf te houden.

Teken onze petitie Lekker eten! Goed bezorgd?

Meer informatie over Act for Youth!

Eerdere acties voor goed werk voor jongeren

De Jonge Socialisten hebben de afgelopen jaren veel actie gevoerd voor verschillende thema’s rondom werk voor jongeren. Zo willen we dat er meer gedaan wordt tegen de stijgende jeugdwerkloosheid en vinden we dat jongeren beschermd moeten worden tegen stagemisbruik en werkervaringsplekken.

De afgelopen jaren hebben we al meerdere malen aandacht gevraagd voor de hoge jeugdwerkloosheid en het gebrek aan oplossingen hiervoor. Wij geloven er niet in dat het de schuld is van jongeren dat ze werkloos zijn, maar juist dat de overheid hier veel meer tegen kan doen. Kort geleden hebben we ons ook aangesloten bij acties van FNV Jong tegen stagemisbruik:

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA