Politieke acties

Als Jonge Socialisten geloven we dat het parlement maar één van de manieren is waarop je verandering in de samenleving kunt bewerkstelligen. Daarom zijn wij naast in vergaderzaaltjes ook regelmatig op straat te vinden om actie te voeren. Op deze pagina vind je een overzicht van een aantal recente acties.

Stille tocht voor de volkshuisvesting

Aan de vooravond van ons Najaarscongres liepen we een stille tocht voor de volkshuisvesting. Hiermee riepen we de overheid op om het huisvesten van de bevolking weer daadwerkelijk als haar taak te gaan zien en de doorgeslagen woningmarkt aan te pakken. De volkshuisvesting is dood... Leve de volkshuisvesting!

Bekijk deze actie
IMG_20191122_205218
IMG_2411

Rise up 4 Rojava

Op maandag 21 oktober legden we samen met Pink! een rouwkrans neer voor de Turkse ambassade. Dit ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Turkse inval in Noord-Syrië. Hiermee veroordeelden we de Turkse aanval en toonden onze solidariteit met alle getroffen slachtoffers en hun familie.

Bekijk deze actie

WijWillenWonen

Samen met DWARS en de JD voerden we actie voor meer geld voor jongerenhuisvesting. We willen dat een kwart van het miljard dat het rijk aan de woningbouwcorporaties geeft, wordt besteed aan meer betaalbare woningen voor jongeren. We vroegen op het congres van burgemeesters in Hilversum de burgemeesters om steun voor dit plan.

Bekijk deze actie
IMG_2322
IMG_1692

Climate Justice

De JS doet mee aan zoveel mogelijk klimaatmarsen voor een rechtvaardige klimaattransitie. Nederland moet snel vergroenen, maar op een sociale manier: iedereen moet mee kunnen komen. We zijn nergens zonder onze aarde, dus sluit je aan!

Bekijk deze actie

Anticonceptie

Op dit moment is anticonceptie niet betaalbaar en toegankelijk, op 9 juli 2019 kwamen we in actie voor het opnemen van anticonceptie in het basispakket, zonder eigen risico.

Bekijk deze actie
IMG_4858
Beeld: Erik Scholten
impressie-PVDA-vrouwen

Sleepwetreferendum

Op 21 maart 2018 vond er een referendum plaats over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de Sleepwet. Wij voerden campagne tegen de wet met een posteractie op toiletten in verschillende horecagelegenheden.

Bekijk deze actie

Lekker eten! Goed bezorgd?

Deliveroo en andere maaltijdbezorgers laten hun bezorgers onverzekerd rondrijden. Daar voeren wij actie tegen samen met de Riders Union. Ook hielpen wij rider Sytze met zijn rechtszaak tegen Deliveroo.

Bekijk deze actie
Foto 24-11-17 om 16.07
Beeld: Charlie Silvrants
Actie huurtoeslag Enschede

Help huurders de winter door!

Op 8 november 2017 voerden we in het hele land actie tegen de verlaging van de huurtoeslag die de nieuwe regering doorvoert. Ook zamelden we handtekeningen in voor een petitie tegen deze maatregel.

Bekijk deze actie

Onbereikbare feestje

Steeds meer mensen raken overspannen door het gevoel dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Nog snel even dat mailtje van de baas beantwoorden of je agenda bijwerken. Om aandacht te vragen voor dit probleem organiseerden we het Onbereikbare feestje, waar de telefoon eens eventjes uit bleef.

Bekijk hier de actie
Onbereikbare feestje
Muurschildering in Parijs - Jeanne Menjoulet
Jeugdplan

Act for Youth!

Samen met de Party of European Socialists en de Partij van de Arbeid voeren we actie tegen jeugdwerkloosheid. We strijden voor de uitbreiding van het European Youth Plan, een Europees plan om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Als onderdeel van deze campagne voerden we verschillende acties.

Bekijk hier de actie

Young & United

Samen met de FNV voerden we actie tegen het minimumjeugdloon. En met succes! Op dit moment steunen we Young & United bij hun #WTFlex-acties.

Bekijk hier de actie
young-united
Muisjesactie

Meer tijd voor muisjes

Op 29 juni 2017 voerden we samen met Tweede Kamerlid Gijs van Dijk actie voor verlenging van het ouderschapsverlof. Als je een kind krijgt moet je ook even de tijd krijgen om beschuit met muisjes te smeren. Daarom vonden wij het tijd voor #meertijdvoormuisjes.

Bekijk de actie

Holland against hate

Begin 2017 maakte de nieuwe Amerikaanse president Trump bekend dat er een inreisverbod kwam voor Moslims. Zulke haatzaaiende maatregelen vinden wij walgelijk en daarom hielpen we mee met de organisatie van de grote demonstratie Holland against hate op het Malieveld in Den Haag.

Bekijk de Actie
Edou 2
Ploumen
Beeld: Pim Ras - https://bit.ly/2Htdxvk

#Ploumen4women

In januari 2017 zette Trump de steun aan kwetsbare vrouwen in ontwikkelingslanden stop. Minister Ploumen reageerde met een fonds om deze bezuiniging te compenseren. Wij haalden met onze inzamelingsactie Ploumen4women 60.000 euro op voor dit fonds.

Bekijk de actie

Haat bestrijd je met liefde

In oktober 2016 verscheen er een haatflyer in Amsterdam-West en Nieuw-West en werd een homokoppel mishandeld op de Amsterdamse pont. Wij blijven elke dag vechten voor onze vrijheid. Voor een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. Daarom zijn we de straat op gegaan om onze eigen, liefdevolle flyers te verspreiden.

Bekijk de actie
flyer
Zwemfeestje

Draag-wat-je-wilt-zwemfeestje

In augustus 2016 werd er op Franse stranden een boerkiniverbod ingevoerd. Vrouwen mochten geen bedekkende kleding meer dragen op het strand. Wij strijden voor het recht voor iedereen om zich te kleden zoals hij of zij wil. Of dat nu in een zwembroek, een boerkini of een bananenkostuum is. Daarom organiseerden we een draag-wat-je-wilt-zwemfeestje op het strand van Scheveningen.

Bekijk de actie

Bloemen bij de Britse ambassade

Op 23 juni 2016 stemden de Britten voor een Brexit. De jongere generatie (stemde echter met 75% tegen het uittreden uit de EU. Omdat deze uitslag treurig is voor de toekomst van zoveel jonge Britten legden we bloemen bij de Britse ambassade in Den Haag.

Bekijk de actie
Bloemen Britse ambassade Brexit
mbo OV-kaart flyer

Elke mbo'er een OV-kaart

Tot en met 2016 kregen minderjarige mbo'ers geen studentenreisproduct. Terwijl ze wel gewoon kosten moesten maken om naar school te reizen. Dat vonden wij belachelijk. Daarom voerden we met Tweede Kamerlid Mo Mohandis jarenlang actie om dit te veranderen. En met succes!

Bekijk de actie

Oekraïnereferendum

Op 6 april 2016 vond er een referendum plaats over het associatieverdrag met Oekraïne. Wij voerden campagne voor met een posteractie op stations. Hierbij kregen we het aan de stok met de NS.

Bekijk hier de actie
Poetin
De poster van Schots Design
Rokjesdag

Rokjesdag

Na de aanrandingen in Keulen rond oud-en-nieuw, reageerde de burgemeester van Keulen dat vrouwen zich kuis moesten kleden en minstens een ‘armlengte afstand’ moesten houden van mannen. Wij vonden dat de wereld op zijn kop – het is immers de man die zich misdraagt – daarom besloten wij de wereld op zijn kop te zetten: mannen in minirokken door Amsterdam laten lopen.

Bekijk de actie

Onzekur

Wij vinden het belangrijk om een goed en solidair zorgstelsel te hebben waarin iedereen goed verzekerd is. Budgetpolissen ondermijnen die solidariteit. Om hier tegen te protesteren, begonnen we de actie Onzekur en daagden we Univé voor de Reclame Code Commissie.

Bekijk hier de actie
Neem geen risico
We Can Do It!

#Geengrapje

Dagelijks seksisme is geen grapje! Impliciet of expliciet, bewust of onbewust, serieus of als grapje. Dagelijks seksisme. We kunnen er niet om lachen.

Bekijk de actie

Els Borstbeeld

Een belangrijk punt waar we ons voor inzetten, is het uitbreiden van euthanasiewetgeving. Minister Els Borst heeft zich hier altijd hard voor gemaakt en daarom hebben wij haar geëerd met een Borstbeeld dat nu in het ministerie van VWS staat.

Bekijk de actie
Els Borstbeeld

Afdelingen

De acties hierboven zijn maar een selectie van alle acties die we organiseren. Daarnaast zetten ook de afdelingen binnen de JS acties op om lokale thema's aan de kaak te stellen. Kijk voor meer informatie bij de afdelingen.

Bekijk de afdelingen
Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA