Internationale vrouwendag

De JS strijdt voor gelijk loon voor gelijk werk

Op dit moment krijgen vrouwen voor hetzelfde werk gemiddeld 17,9 procent minder salaris dan mannen. Dat vinden wij bizar. Het is 8 maart, internationale vrouwendag, en dus draaien we de rollen vandaag om: vandaag is de contributie voor vrouwen 17,9 procent lager. Voelt dat oneerlijk? Precies! Het is tijd voor eerlijke spelregels op de arbeidsmarkt: vrouwen moeten bij gelijk werk hetzelfde verdienen als mannen. Gelijk loon voor gelijk werk. Daar gaan we voor.

Internationale Vrouwendag

Tijd voor eerlijke spelregels!

Vandaag kun jij als vrouw lid worden met 17,9% korting. Als JS hopen we daarmee een signaal af te geven dat het toch heel onrechtvaardig is dat vrouwen in Nederland nog steeds structureel minder betaald worden dan mannen! Sluit jij je ook aan bij een organisatie die strijd voor gelijke rechten en voor gelijk loon voor gelijk werk? Dan is vandaag de ideale dag om lid te worden.

Word nu lid voor maar €4,11!

100 jaar passief vrouwenkiesrecht

100 jaar geleden kregen vrouwen passief kiesrecht. Vrouwen mochten dus nog niet stemmen (dat mocht pas vanaf 1919), maar konden al wel gekozen worden. In 1918 bij de verkiezingen, lukte het één vrouw om gekozen te worden: Suze Groeneweg (in de kieskring Rotterdam). En natuurlijk was zij een sociaaldemocraat van de SDAP (de voorloper van de PvdA). In haar maidenspeech gaf ze aan dat zij “als draagster van deze geschiedkundige gebeurtenis” de zware verantwoordelijkheid voelde persoonlijk het bewijs te moeten leveren dat vrouwen niet ongeschikt waren voor de politiek.

Dat heeft ze met verve gedaan, want inmiddels zitten er veel meer vrouwen in de politiek en hanteert de PvdA een eerlijke man-vrouw verdeling. Er zijn alleen nog steeds wel vele hordes te nemen! Daarom strijden wij naast gelijk loon voor gelijk werk, ook voor een uitgebreid vaderschapsverlof (drie maanden!) en voor betere kinderopvang.

378px-Groeneweg,_Suze_-_SFA001012693
Jonge Socialisten in de PvdA